NaslovnicaBiHNakon izbora ...

Nakon izbora se javnost pita postoji li alternativa u RS-u

Slažu se i posljednje kockice kada je riječ o implementiranju izbornih rezultata. Vlast u RS-u je već formirana, a u završnoj fazi su i dogovori za državni nivo, gdje glavnu riječ, čini se, vode HDZ i SNSD. Nakon izbora, javnost se pita postoji li alternativa, posebno u RS-u, gdje Milorad Dodik suvereno vlada već dvije decenije.

Protestovali su jedni, protestovali su drugi. Koračali prije izbora, ali i poslije. Međutim, nakon odluke Centralne izborne komisije BiH i potvrde da će SNSD još četiri godine predvoditi vlast u RS-u, a i u BiH, postavlja se pitanje šta je prava opozicija i koliko ima snage u njima.

„Možemo sigurno da napravimo jedan jak opozicioni front i da se suprotstavimo režimu koji 16 godina vlada u RS-u. Put od hiljadu koraka počinje prvim. Mislim da je to praktično na izdisaju kada su vladajuće političke partije i način njihove vladavine u pitanju. Ni biološki procesi im ne idu na ruku i opozicija mora da istraje u svemu tome“, kazao je Vukota Govedarica, član Predsjedništva SDS-a.

PDP-ov zastupnik u entitetskom parlamentu Nebojša Drinić smatra kako će trebati još neko vrijeme da se stvari poslože: „Ono što možete vidjeti u medijima i ono što se zaista dešava je da je sve to neodređeno i da su ljudi izmoreni izborima koji su iza nas“.

Prst odgovornosti nakon izbora uperen je u pojedine lidere opozicionih stranaka. Ostavke su već pljuštale u SDS-u, sa čela stranke je otišao Mirko Šarović, a unutrašnje izbore čekaju i u PDP-u.

„Potrebne su im dvije stvari – jedna je da zaista sjednu i urade jedan program, koji bi bio realan, provodiv i da insistiraju na tom programu, a sa druge strane je potrebno, kao što smo vidjeli, da ubace neka nova lica, nova imena. Od političara koji se vrte u politici 20 ili 30 godina teško možemo očekivati i promjene i da će narod glasati za njih u nekom većem broju“, ističe politički analitičar Velizar Antić.

A kad nema rezultata, na površinu isplivaju unutrašnji sukobi. Prvo unutar SDS-a, a onda i na relaciji Jelena Trivić i Draško Stanivuković. Trenutno u opoziciji aktivan je rat između Stanivukovića i Nebojše Vukanovića koji je iznenadio dobrim rezultatom na izborima i formiranjem svog kluba zastupnika.

„Treba se boriti, ali vrlo je teško kada nemate nijednog saveznika u opoziciji u RS-u. Konkretno – Lista za pravdu i red, mi ćemo se i dalje boriti apsolutno bez bilo kakvih lažnih obećanja. Bit ćemo maksimalno otvoreni, iskreni, transparentni i uporni“, poručuje Vukanović.

Iako iz teškog izbornog nokdauna izlaze, ipak u opozicionim redovima pokazuju znakove neke živosti, posebno u Narodnoj skupštini RS-a. Međutim, može li to da zabrine vlast?

A opozicija je, kako stvari stoje, ponovo pala na tri slova ili stranke, kako je bilo i godinama ranije. Iako su u prethodnih godinu dana uz njih bar nominalno bile DNS i SPS, ljubav je prekratko trajala, pa su se pomenute vratile saradnji sa SNSD-om. Za one koji su odlučili da ostanu na opozicionom bedemu predstoji period konsolidacije, jer već za dvije godine dolaze novi, lokalni izbori.

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.