Nakon formiranja vlasti, slijedi povećanje PDV-a !?

Šta donosi novi zakon o PDV-u

Najave o većoj stopi PDV-a slušamo već duže od dvije godine. I sam predsjednik Republike Srpske i nivoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je u proteklih godinu dana u javnim istupima više puta rekao da je povećanje PDV-a potrebno i korisno.

O ovome se i u aprilu razgovaralo u Vladi RS, što je potvrdila i potpredsjednica Vlade Srebrenka Golić.

Novi razgovori o većoj stopi PDV-a, uvjeren je Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske i jedan od učesnika u ovim razgovorima, očekuju se odmah nakon formiranja vlasti.
Govorili smo još u aprilu o mogućnosti povećanja stope PDV-a na 19 posto, ali sa naše strane insistirali smo da do toga dođe samo pod uslovom značajnog smanjenja poreza i doprinosa na plate, primjerice njihovo vraćanje na nivo koji smo imali prije svjetske ekonomske krize. To bi nam omogućilo da povećamo plate radnicima i da se eliminišu negativne efekte rasta PDV-a.  Bilo je i prijedloga da se uvedu i dvije stope, da se višom oporezuje luksuz, a nižom osnovne namirnice, lijekovi i slično ”, istakao je u razgovoru za Buku Škrebić.

Uvjeren je da će sa formiranjem nove vlasti krenuti i neka nova matematika, ali da se ovaj putu treba dosta ozbiljnije pristupiti razgovorima o daljim ekonomskim reformama.
Jedno je sigurno, a to je da privreda ovakvo stanje više ne može izdržati, i mora doći do nekih promjena. Prioritet poslodavaca je i dalje smanjenje poreza i doprinosa, ali u svakom slučaju struka treba dati zadnju riječ kao i procjenu makroekonomskih efekata svih ovim mjera o kojima se govori, pa I o povećanju stope PDV-a”, zaključio je Škrebić.

Vlada RS-a je još 2016. godine planirala Upravnom odboru Uprave za neizravno oporezivanje poslati svoj prijedlog za povećanje stope PDV-a na neke robe s postojećih 17 na 20 ili 22 posto, a da se na temeljne životne namirnice, opremu za novorođenčad PDV smanji na 10 ili 11 posto.
I u Federaciji BiH se prije nekoliko mjeseci spominjalo kako će sredstva od veće stope PDV-a ići prema zdravstvenom sektoru koji se nalazi pred kolapsom, kao i većina bolnica.
Kako se o inicijativi povećanja stope PDV-a ozbiljno razmišlja, vidljivo je iz teksta koji je napisan u Reformskoj agendi i u kojem se, između ostalog, spominje i mogućnost povećanje PDV-a, ako se ostale mjere fiskalne konsolidacije ne pokažu dovoljnima.

 

Poguban koncept za građane

Ekonomisti pak vjeruju da je povećanje stope PDV-a pogubno i za državuBiH i za njene građane.

“Sve se više i više ova priča zagovara u krugovima u kojima se krećem i nameće kao nešto pozitivno, a papravo je sasvim pogrešno. Ovakav koncept ne bi ništa uradio u smislu rasterećenja privrede samo bi  apsolutno sve poskupilo i dodatno opteretilo građane “, kaže za Buku ekonomista Faruk Hadžić.

Na pitanje da prokomentariše tvrdnje poslodavaca kako bi uz rast PDV-a, a smanjenje poreza i doprinosa, došlo do rasta plata i koja je garancija da će do toga doći, Hadžić kaže da garancije nema I da je ne može biti. Po njemu, stpu PDV-a nikako ne treba dirati a riješenja za ekonomski oporavak ima.
Jedno od njih je smanjivanje stope doprinosa na 25% bruto primanja, zakonski povećanje minimalnih primanja radnika, ukidanje i smanjivanje velikog broja parafiskalnih nameta, kojih u BiH ima 3.400, na taj način može doći do rasta potrošnje i samim tim ekonomskog rasta. Na taj će se način, kaže Hadžić, prikupiti više novca kroz sadašnju stopu PDV-a, nego što bi se prikupilo kroz uvećanu stopu.

“ I u konačnici šta za jednog radnika sa platom od 500 KM znači da mu povećate stpu PDV-a za dva posto? Znači katastrofu. Njemu pod takvim okolnostima odmah treba da se poveća plata na 800 KM pa da on kaže u redu. Ali ono što mene jako brine, to je što u naš penzioni system kroz pet godina dolazi dolazi 80 do 100 hiljada novih penzionera. Na ovaj način kako se sada radi  za njih neće biti penzija i bojim se da političari ne iskoriste ovu priču oko povećanja PDV-a kao razlog da bi se došlo do većih prihoda kojima bi se one pokrile, jer ja ne vidim drugi način ili neki njihov prijedlog na koji bi oni mogli njih obezbjediti. S to jemoguće samo kroz povećanje stope PDV-a minimalno 3 posto, što bi za sve nas bilo katastrofalno. Ali ovih dana se priča i o novoj Reformskoj agenda treba vidjeti šta će tu biti šta će se kroz nju izdvojiti I hoće li ona predložiti neko adekvatno riješenje”, pojasnio je Hadžić.

Šta donosi novi zakon o PDV-u

Za sada se sa sigurnošću može samo reći da se novi zakon o PDV ne bavi poreskim stopama. On je završen i dostavljen ekspertima iz UO UIO i predstavnicima entitetskih ministarstava finansija na upoznavanje sa ponuđenim odredbama, potvrdio je za naš portal Ratko Kovačević, potparol UIO.

Izmjene se tiču isključivo nekih tehničkih detalja, kao što je primjerice oporezivanje usluga.
Uprava se nije upuštala u izmjene stopa, rokova za plaćanje PDV-a i sličnih pitanja, na koje odgovore moraju dati vladajuće strukture u BiH, prije svega Upravni odbor UIO, savjet ministara BiH i Parlament BiH. Onog trenutka kada krene ciklus usvajanja novog Zakona o PDV-u u Bosni i Hercegovini, jedna od obaveza i je i javna rasprava i tada će svi zainteresovani moći iznijeti svoje stavove i prijedloge”, naglasio je Kovačević dodajući da su u UIO BiH stava da je ovakav sistem jedinstvene stope koja nije visoka najbolji model za Bosnu i Hercegovinu.

TATJANA ČALIĆ 

Buka