SvijetEvropaNakon 27 godina skrivanja, uhapšen jedan od najtraženijih bjegunaca u V. Britaniji

Nakon 27 godina skrivanja, uhapšen jedan od najtraženijih bjegunaca u V. Britaniji

Jedan od najtraženijih bjegunaca u Velikoj Britaniji uhapšen je na aerodromu Heathrow nakon 27 godina bijega i trebao bi se pojaviti na sudu zbog optužbi za seksualno zlostavljanje djece.

Richard Burrows, 80, uhapšen je u četvrtak nakon što se vratio u Veliku Britaniju iz Tajlanda, skoro tri decenije nakon što je izdat nalog za njegovo hapšenje.

Policija u Cheshireu pokušavala je da mu uđe u trag od decembra 1997. godine, kada nije prisustvovao ročištu na krunskom sudu u Chesteru gdje je trebalo da mu se sudi po dvije tačke optužnice i 11 tačaka za nepristojan napad.

Optužbe se odnose na seksualno zlostavljanje djece za koje se tvrdi da se dogodilo u dječjem domu u Congletonu, Cheshire, i u West Midlandsu između 1969. i 1971. godine.

DI Eleanor Atkinson iz policije Cheshirea rekla je: “Naša odlučnost da lociramo Burrowsa nije pokolebana u proteklih 27 godina i njegovo hapšenje označava značajan korak naprijed u ovom slučaju i početak zatvaranja za sve uključene. „Također se nadam da će njegovo hapšenje djelovati kao upozorenje svim ostalim traženim osumnjičenim – demonstrirajući da ćemo vas pronaći, bez obzira koliko se dugo skrivali, bit ćete uhapšeni.”

Istrage o lociranju Burrowsa, čije je puno ime Richard John Ramsey Burrows, nastavljene su od njegovog nestanka, uključujući višestruke žalbe na traženje i žalbu Crimewatch-a 1998. godine.

Atkinson je rekla: “Željela bih da se zahvalim javnosti na informacijama koje su nam pružali tokom godina tokom naše potrage za Burrowsom i nadam se da će njegovo hapšenje pružiti izvjesnu sigurnost.”

Duncan Burrage, službenik za međunarodnu vezu Nacionalne agencije za kriminal na Tajlandu, rekao je da hapšenje “pokazuje nepokolebljivu posvećenost organa za provođenje zakona da progone one koji čekaju pravdu u Velikoj Britaniji”.

“Koristeći našu međunarodnu mrežu i blisko surađujući sa kolegama iz policije Cheshirea, uspjeli smo pronaći bjegunca za kojim se traga u vezi s izuzetno ozbiljnim optužbama”, rekao je on.

Burrowsu je određen policijski pritvor i trebao bi se pojaviti pred krunskim sudom u Chesteru u utorak.

Visoko.co.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE