NaslovnicaPreporuka'Naknadni sja...

‘Naknadni sjaj’ vulkana stvara blistave zalaske sunca širom Novog Zelanda

Neobično vatreni i živahni izlasci i zalasci sunca širom Novog Zelanda i Australije posljednjih sedmica mogli bi biti posljedica aerosola koji su izbačeni u stratosferu nakon vulkanske erupcije Tonge u januaru.

Novozelandski Nacionalni institut za vodu i atmosferu (Niwa) preplavljen je porukama ljudi koji su pitali što uzrokuje “čudan, ali lijep fenomen”. Tim je kontaktirao kolege u Otagu i Parizu kako bi potvrdili jesu li njihove sumnje istinite – da je vulkanska erupcija Hunga Tonga-Hunga Ha'apai odgovorna za ovakve prikaze.

Stanica za istraživanje atmosfere Lauder u središnjem Otagu rekla je da su njihovi instrumenti otkrili neobične skokove u aerosolima u stratosferi, na oko 20-25 kilometara iznad Novog Zelanda. Istraživači s Instituta Pierre-Simon Laplace u Parizu navode da satelitski podaci također pokazuju da su se koncentracije stratosferskih aerosola iz erupcije od aprila utrostručile na području između 35°S i 45°S – geografske širine na kojoj se nalazi Novi Zeland. Aerosoli iz oblaka plina i pepela raspršili su se širom svijeta, rekao je Niwa, i doista se smatra da oni uzrokuju ovakvo zapanjujuće nebo. Zalasci i izlasci sunca bili bi slično upečatljivi oko Tonge nakon erupcije, ali sada su aerosoli išli prema jugu.

“Obično kada vidite izlazak ili zalazak sunca, oblaci se pretvaraju u najživlje boje”, rekla je Nava Fedaeff, prognostičarka Niwe.

“Međutim, kada su stratosferski aerosoli prisutni nakon vulkanske erupcije, oni raspršuju i savijaju svjetlost kako sunce zalazi ili izlazi iza horizonta, stvarajući sjaj na nebu s nijansama plave, ljubičaste i lila.”

Vulkanski sumraci poznati su kao “naknadni sjaj”, a boja i intenzitet ovise o količini izmaglice i naoblake duž putanje svjetlosti koja dopire do stratosfere, rekao je Fedaeff. “Ove očaravajuće scene još su upečatljivije zbog sumornih zraka uzrokovanih sjenkama dalekih oblaka ili planinskih barijera.”

Novi Zeland je već ranije iskusio ovaj fenomen. Sjaj zalaska sunca trajao je mjesecima nakon erupcije filipinskog vulkana Mount Pinatubo 1991., što znači da bi Novozelanđani još neko vrijeme mogli biti počašćeni ovim lijepim jutarnjim i večernjim bojama, rekao je Fedaeff.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/The Guardian

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.