ZanimljivostiNajveći ledeni brijeg na svijetu plovi prema ekvatoru

Najveći ledeni brijeg na svijetu plovi prema ekvatoru

Prema informacijama koje je objavila NASA, najveći ledeni brijeg na svijetu A-76A je ušao u Drakeov prolaz, vodeni put koji je poznat po brzim okeanskim strujama, a koje će ga poslati na put prema njegovom “vodenom grobu”.

Ledeni brijeg je dvostruko veći od Londona, najveći je na planeti te bi se uskoro mogao naći na ubrzanom kursu prema eventualnom nestanku nakon što je polako “lutao” oko Antarktika duže od godinu dana te se jedva topio, pokazali su novi satelitski snimci.

Prema Nacionalnom centru za led (USNIC), ledeni brijeg je dug 135 i širok 26 kilometara. Snimci NASA-inog satelita Terra su načinjeni MODIS-om (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) jasno prikazuju brijeg koji ima duguljast oblik te se razlikuje od leda u Južnom okeanu dalje južno.

U maju 2021. godine se “matični” ledeni brijeg A-76 odvojio od ledene police Ronne na Antarktiku. Bio je to najveći ledeni brijeg na svijetu u to vrijeme, ali je izgubio svoju titulu nakon što se razdvojio na tri dijela za manje od mjesec dana. Najveći od tih fragmenata je upravo A-76A, koji trenutno pluta u prolazu Drake. Ovaj prolaz je uzburkana vodena površina između rta Horn u Južnoj Americi i Južnih Šetlandskih ostrva na Antaktiku.

Ledene brijegove često na istok “tjera” snažna antarktička cirkumpolarna struja dok se kreću sjeverno Drakeovim prolazom.

Odatle ledeni brijegovi često krenu sjeverno prema ekvatoru, gdje se brzo tope u toplijim vodama, a to je i sudbina ledenog brijega A-76A.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE