NaslovnicaPreporukaNajveći elekt...

Najveći električni putnički brod na svijetu u Kini obavio prvo putovanje

Najveći električni putnički brod na svijetu u Kini je obavio prvo putovanje.

Putnički brod dug 100 metara i širok oko 16 metara nazvan ”Yangtze River Three Gorges 1” obavio je prvo putovanje na području Rijeka Yangtze – Brana tri klanca.

Brod koji se napaja baterijom od 7.500 kilovatsati, koju je razvila kompanija Contemporary Amperex Technology Co. Ltd, od sljedećeg mjeseca će služiti u turističke svrhe na popularnoj rijeci.

Brod kapaciteta 1.300 putnika puni se energijom iz hidroelektrane, a jednim punjenjem može preći dionicu od 100 kilometara. Brod bi mogao uštedjeti 530 tona goriva godišnje.

China Yangtze Power Co., najveća svjetska hidroenergetska kompanija registrirana na tržištu, brod smatra ”početnom tačkom” za širenje tržišta električnih brodova, uključujući Kinu, kao i izgradnju mreže punktova za punjenje na rijeci Yangtze.

 

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.