Home Zanimljivosti Najveća polica za knjige na svijetu: 1500 ‘kvadrata’ i 50 hiljada naslova na 10 jezika

Najveća polica za knjige na svijetu: 1500 ‘kvadrata’ i 50 hiljada naslova na 10 jezika

0
Najveća polica za knjige na svijetu: 1500 ‘kvadrata’ i 50 hiljada naslova na 10 jezika
This photo taken on May 14, 2015 shows visitors read books at a 50 meter long, 30 meter high Artron Wall on display at the 11th International Culture Industry Fair in Shenzhen, south China's Guangdong province. Foreign direct investment (FDI) into China jumped more than 10 percent year-on-year in April, the commerce ministry said on May 15, accelerating significantly from previous months despite slowing growth in the world's second-largest economy. AFP PHOTO CHINA OUT
Neki ljudi kažu da su fizičke knjige – historija. Međutim za Wan Jie, predsjednicu kulturne organizacije Artron Group, knjige su i umjetnost – dekorativne, funkcionalne i moderne. Veličanstvenih 8000 kvadratnih metara nove knjižare, smještene u cetar Artron Arta u Shenzhenu, otvoreno je za javnost u sklopu 11. Međunarodnog festivala kulturne industrije u Kini.

 

Unutar knjižare nalazi se i impresivan ‘Artron Wall’, 30 metara visoka i 50 metara široka polica s knjigama. Proteže se na nekoliko spratova i najveća je na svijetu.  Wall (zid) odaje počast svim kulturama svijeta, a za njegovu je izgradnju bilo je potrebno 18 mjeseci planiranja i gradnje.

 

“Lokalne će ‘knjiške moljce’ uveseliti s 50 hiljada knjiga posvećenih umjetnosti, a naslovi dolaze u deset jezika i 2000 izdavača”, izjavila je Wan. Poseban dio Zida je i muzejski odjeljak u kojem se čuvaju kopije umjetničkih knjiga iz stotinjak svjetskih muzeja, univerziteta, galerija i organizacija. Kako bi što bolje razumjeli prezentirane materijale, posjetiteljima je dostupno stručno vodstvo docenata.

 

Komentari

komentara