NaslovnicaBiHNajveća akviz...

Najveća akvizicija u historiji Preventa: Nijaz Hastor preuzeo vodeću livnicu u Njemačkoj!

Član Nadzornog odbora Prevent Grupe, Adnan Smailbegović, potvrdio je za “Slobodnu Bosnu” vijest koju su objavili njemački mediji. “Sve je završeno u petak, preuzeli smo 100 posto dionica u njemačkoj firmi Neue Halberg-Guss GmbH”. O akviziciji Preventa pisao je ugledni njemački list Frankfurter Allegemeine Zeitung.

Smailbegović je za “Slobodnu Bosnu” otkrio kako je uprava Preventa na ovoj akviziciji, najvećoj u svojoj povijesti, radila punih šest mjeseci i da je sve definitivno okončano krajem prošle sedmice kada je Konkurencijsko vijeće Njemačke odobrilo transakciju.

-Firma Neue Halberg-Guss GmbH smještena je u Saarbrückenu, zapošljava oko 3.000 radnika, i spada u red najvećih livnica ne samo u Njemačkoj nego i u svijetu. Godišnji promet firme premašuje milijardu KM, a po veličini je dvadesetak puta je veća od Preventove livnce u Ilijašu koja je s radom počela prošle godine”, rekao je Smailbegović za naš portal.

Smailbegović kaže da kapacitet njemačke livnice izosi 480 hiljada tona sivog liva, i da je firma specijalizirana za proizvodnju kućišta motora za automobile i kamione Daimlera, Opela i Volkswagena.

-Naša livnica u Ilijašu uglavnom radi odljevke za kočione diskove koji se finaliziraju u našem pogonu u Tešnju, dok naša nova firma u Njemačkoj proizvodi kućišta za motore, i tehnološki je puno naprednija i složenija, kazao je Smailbegović, dodavši da se Prevent, nakon ove akvizicije, pozicionirao kao jedan od glavnih igrača u automobilskoj industriji Njemačke i Evrope.

Prevent ima vlastite tvornice u 12 država svijeta, a najviše zaposlenih ima u BiH (blizu 6.500) te u Njemačkoj (nešto više od 5.000) radnika.

Podsjećamo, početkom januara protekle godine, Hastorov Prevent preuzeo je tvornica kuhinja Alno s oko 2.200 radnika. Alno spada u red vodećih proizvođača kuhinja u Njemačkoj i sastoji se od tri proizvodne tvornice iz kojih se pokriva lokalno njemačko tržište ali i tržište cijele Evope, osobito Švicarske, Britanije, Francuske, gdje imaju razgranatu prodajnu mrežu i dugogodišnju tradiciju.

Hastorov Prevent manjinski je suvlasnik kompanije Grammer, koja je jedan od najznačajnijih proizvođača autodijelova u Njemačkoj.

 

 

Visoko.co.ba/slobodna-bosna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.