PreporukaNajstariji kuhani ostaci ikada pronađeni sugeriraju da su neandertalci bili gurmani

Najstariji kuhani ostaci ikada pronađeni sugeriraju da su neandertalci bili gurmani

Kuhari iz kamenog doba bili su iznenađujuće sofisticirani – kombinovali su niz sastojaka i koristili različite tehnike za pripremu i davanje ukusa jelima, pokazuje analiza nekih od najranijih ostataka hrane.

Biljni sastojci pronađeni u pećini Shanidar, na sjeveru Iraka, koja je poznata po ukopu neandertalca okruženog cvijećem, i pećini Franhti u Grčkoj otkrili su da je kuhanje neandertalaca i ranih modernih ljudi bilo složeno i uključivalo nekoliko koraka, piše u studiji objavljenoj u časopisu “Antiquity”.

Neandertalci su divlje orahe, grašak i trave često kombinovali sa sušenim mahunama poput graha ili sočiva, koja je najčešće identifikovani sastojak hrane uz tog doba.

Kako bi biljke bile ukusnije, mahunarke, koje imaju prirodno gorak ukus, bile su natopljene, grubo mljevene ili izudarane kamenjem kako bi im se uklonila ljuska.

U pećini Shanidar, naučnici su proučavali ostatke biljaka starih 70.000 godina, kada su taj prostor nastanjivali neandertalci – izumrla vrsta ljudi, te uzorke stare 40.000 godina, kada je to bio dom prvim Homo sapiensima.

Pougljeni ostaci hrane iz pećine u Grčkoj datiraju od prije 12.000 godina, kada su tamo živjeli lovci i sakupljači Homo sapiensi.

Uprkos vremenskoj i prostornoj udaljenosti, slične biljke i tehnike kuhanja identifikovane su u obje pećine u današnjem Iraku i Grčkoj.

To sugeriše zajedničku kulinarsku tradiciju nenadertalaca i Homo sapiensa, navodi glavni autor studije Ceren Kabukcu, arheobotanički naučnih sa Univerziteta u Liverpoolu.

Dokazi da su drevni ljudi “tukli” i “vlažili” sušene mahunarke u pećini Shanidar prije 70.000 godina najraniji su direktan dokazi (izvan Afrike) o preradi biljaka za hranu.

Kabukcijeva je bila iznenađena kada je otkrila da su ljudi u to doba kombinovali biljne sastojke na ovaj način, što je pokazatelj da je ukus očito bio važan i tada.

Naučnici napominju da su naši davni preci jeli raznoliku hranu zavisno od toga gdje su živjeli, a to je, vjerovatno, uključivalo širok raspon biljaka.

Nekada se smatralo da su se takve kreativne tehnike kuhanja pojavile tek promjenom načina života – s lova i sakupljanja hrane na poljoprivredu, što se dogodilo u prelazu iz neolita prije 6.000 do 10.000 godina.

Potrebno je više podataka iz Shanidara, ali, ako se ovi rezultati potvrde, onda su neandertalci jeli mahunarke i neke vrste trava koje su zahtijevale pažljivu pripremu prije konzumiranja.

Sofisticirane tehnike pripreme hrane imale su mnogo dužu istoriju nego što se do sada mislilo, navode naučnici.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Srna


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE