NaslovnicaZanimljivostiNajskuplja pi...

Najskuplja pizza na svijetu košta više od 20 hiljada KM

Najskuplja pizza na svijetu košta više od 20 hiljada KM i pravi se u Italiji.

Naime, pizza nosi naziv “Lous XIII”, a recept je “osmislio” kuhar Renato Viola. Mogu je naručiti odabrani gosti u primorskom gradu Salerno.

Prečnik pizze je 20 centimetara, a pravi se od posebnih sastojaka. Tijesto se pravi od organskog arapskog brašna i posipa se ružičastom soli rijeke Murray. Potrebno je čak 72 sata da se ova pizza pripremi.

Na pizzu se dodaju tri vrste kavijara: Oscietra Royal Prestige, Kaspia Oscietra Royal Classic sa iranske obale, Kaspia Beluga i sedam vrsta sira. Naravno, tu su i dodatni sastojci.

“Najskuplji sastojci su jastozi koji su preliveni konjakom Louis XIII, kojeg je inače teško pronaći na tržištu”, kazao je Violta.

Uz “Louis XIII” se poslužuje šampanjac Krug Clos du Mesnil i rakija rakijom Carta Real Sanches Romate Finos.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.