NaslovnicaLokalne TemeNajmanje sman...

Najmanje smanjenje broja nezaposlenih u ZDK-u registrirano u Visokom

U 2021. godini u Federaciji BiH prosječan mjesečni broj nezaposlenih lica iznosi 311.679 što je manje za 9.902 ili 3,1% u odnosu na 2020. godinu.

Registrovana nezaposlenost u ZDK u 2021. godini iznosi 54.543 lica što je manje za 1.984 ili 3,5% u odnosu na prethodnu godinu.

Broj nezaposlenih u ukupnom broju nezaposlenih u FBiH iznosi 17,5%.

Najveći broj nezaposlenih lica registriran je u općinama Zenica (5,8% od ukupnog broja
nezaposlenih u FBiH), Visoko (2,0%) i Kakanj (1,9%), dok je najmanji broj nezaposlenih osoba registrovan u općinama Doboj – Jug i Usora (0,2% od ukupnog broja nezaposlenih u FBiH).

Smanjenje broja nezaposlenih osoba zabilježeno je u svim općinama ZDK a najviše u općinama Vareš za 8,9%, Olovo za 6,5%, i Breza za 5,4%, dok je najmanje smanjenje broja nezaposlenih registrirano u Visokom za 1,2% u odnosu na prethodnu godinu, podaci su do kojih je došao portal Visoko.ba.

Stopa nezaposlenosti u ZDK u 2021. godini (zvanično registrovani broj nezaposlenih u odnosu na radnu snagu) iznosi 39,9%, što je u odnosu na prethodnu godinu manje za 0,9 procentnih poena (stopa nezaposlenosti u FBiH iznosi 37,2%).

Naim K. / Visoko.ba

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.