SportNajljepša sportska priča nastavila svoje ovogodišnje putovanje

Najljepša sportska priča nastavila svoje ovogodišnje putovanje

Plazma Sportske igre mladih nastavile su svoje putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu, a posebno je zanimljivo bilo na sportskim takmičenjima u okviru m:tel Dana sporta u Zvorniku i Novom Sarajevu.

Najljepša sportska priča će u svojoj 14 sezoni ove godine posjetiti 46 bh. gradova širom zemlje, a najuspješnije ekipe i pojedinci plasirat će se na Veliko finale u Sarajevo. Zajedno sa Olimpijskim komitetom Bosne i Hercegovine, Igre i ove godine na terenima širom naše države promovišu olimpijske vrijednosti, potiču na razvoj prijateljstva, međusobnog poštovanja i fair playa. Pokrovitelj regionalnih takmičenja je Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Pod pokroviteljstvom grada Zvornika održan je Dan sporta za učenike od 1. do 5. razreda osnovnih škola. Glavna ulica u Zvorniku je bila ispunjena dječjim osmijesima, a najbolji učenici svih škola su zajedno sa gradonačelnikom Bojanom Ivanovićem, zapalili plamen Igara u ovom gradu na Drini.

Najmlađi učesnici su uživali u zabavnom programu, a kasnije i na takmičenjima u Moja kravica Cup-u u igri između dvije vatre i atletici. Više od 1.500 učesnika takmičilo se i borilo za medalje, a nakon vrlo napetih utakmica u igri između dvije vatre medalje su otišle u OŠ “Sveti Savo”, OŠ “Desanka Maksimović”, OŠ “Petar Kočić”, OŠ “Jovan Cvijić”, OŠ “Podlugovi”, OŠ “Vuk Karadžić” i OŠ “Nikola Tesla“.

Stariji SIM-ovci su se u Zvorniku takmičili u malom nogometu, košarci i odbojci. Zvornik je bio domaćin i Coca-Cola Cup-a u malom nogometu za djevojčice, a kao i prethodnih godina, kroz partnerstvo sa UEFA Foundation for children, Igre i ove godine nastavljaju raditi na promociji ženskog nogometa i generalno poticanja što većeg broja djevojčica da se prijave na takmičenja.

„Sportske igre mladih su najbolja manifestacija koja se održava u našem gradu. Iako više nemam pravo učešća na takmičenjima, ove godine sam tu u ulozi volontera. Radujem se što ću u Sarajevu sresti prijatelje iz drugih gradova i volontirati na Velikom finalu“, rekla je bivša takmičarka Irina Erkić, koja je s klupe pomogla da njene mlađe saigračice iz ekipe Radnik pobijede na malonogometnom turniru Igara u Zvorniku.

Nakon Zvornika, Igre su svoje aktivnosti nastavile u glavnom gradu BiH. Općina Novo Sarajevo je drugi put zaredom bila domaćin m:tel Dana sporta, koji je održan u sportskoj dvorani „Goran Čengić“. U pratnji učitelja i učiteljica na Danu sporta je učestvovalo preko 1.200 dječaka i djevojčica, koji su posebno bili oduševljeni dolaskom prvotimaca FK Željezničar – Haruna Karića i Abdulmalika Al-Jabera.

Podršku svojim dolaskom pružili su načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović i predsjedavajuća općinskog vijeća Danijela Šahat. Nakon svečanog dijela i paljena plamena, u sportskoj dvorani održana su takmičenja u Moja kravica Cup-u u igri između dvije vatre, dok su na stadionu Grbavica snage odmjerili najmlađi atletičari. Medalje su otišle u OŠ „Malta“, OŠ “Grbavica 1”, OŠ “Grbavica 2”, OŠ “Čengić Vila 1”, OŠ “Hrasno”, OŠ “Pofalići” i OŠ “Velešićki heroji”. Mališani nisu krili oduševljenje druženjem sa vršnjacima i navijanjem.

“Takmičila sam se u atletici i osvojila drugo mjesto. Super mi je što navijamo jedni za druge i meni je najvažnije da smo se dobro zabavili“, rekla je Nadina Bajramović iz Sarajeva.
Grad Bihać bio je domaćin turnira u malom nogometu, tenisu i košarci. U okviru Kinder Joy of moving Cup-a odigrani su uzbudljivi košarkaški mečevi – u konkurenciji dječaka najbolja je bila ekipa “All in 3×3”, a u konkurenciji djevojčica ekipa “Random trio”. U saradnji sa Košarkaškim savezom BiH, a pod pokroviteljstvom FIBA-e, Igre su i ove godine dio kampanje “Njen svijet, njena pravila” (#HWHR), kroz koju rade na promociji ženske košarke. Pobjednici Pili Cup-a su dječaci iz ekipe MNK “Bihać 1260” i njih očekuje učešće na Velikom finalu u Sarajevu, na kojem će odmjeriti snage sa svojim vršnjacima iz drugih gradova.

Povodom obilježavanja 21. maja – dana osnivanja Plazma Sportskih igara mladih, u okviru pretposljednjeg kola nogometne Premijer lige BiH odigranog u ponedjeljak, svi nogometaši i djeca u njihovoj pratnji su uoči početka utakmica na terene izašli u SIM majicama. Na taj su način, zajedno sa Nogometnim/Fudbalskim savezom Bosne i Hercegovine pružili podršku najljepšoj sportskoj priči u regiji, te se u okviru ove kampanje pridružili klubovima i savezima iz Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE