ZanimljivostiReceptiNajjednostavniji recept za kremastu supu od tikve

Najjednostavniji recept za kremastu supu od tikve

S početkom jeseni dolazi i sezona tikve, a supa od ovog povrća jedno je od prepoznatljivih jela ovog godišnjeg doba. U nastavku donosimo jedan od najjednostavnijih recepata za pripremu ove kremaste čorbe.

Klasična, laka supa od svježe tikve vrlo se brzo pravi. Gusta, kremasta tekstura i puni okus samo su neki od razloga zašto je omiljena, a istovremeno će vas ugrijati kad temperature počnu padati.

Također, možete je pripremiti unaprijed i čuvati u frižideru 4 do 5 dana, a možete je i zamrznuti i odložiti, pa ponovo zagrijati prije konzumiranja. Ako bude previše gusta, samo je otopite s malo vode pri ponovnom zagrijavanju.

Sastojci:

1 kg tikve (bilo koje vrste) neoguljene, 1 crveni luk, 2 čehna belog luka – oguljena, 750 ml temeljca od povrća ili piletine, 250 ml vode, 125 – 185 ml vrhnja za kuhanje, so i biber.

Priprema:

Tikvu narežite na kriške debljine 3 cm. Odrežite koru i ostružite sjemenke. Zatim izrežite na komade od 4 cm.

Stavite tikvu, crveni i bijeli luk, temeljac i vodu u lonac – tekućina neće pokriti svu tikvu. Pustite da proključa nepokriveno, pa smanjite vatru i pustite da se krčka dok tikva ne omekša – oko 10 minuta.

Sklonite s vatre i upotrijebite štapni mikser za miješanje dok ne postane glatko.

Začinite po ukusu solju i biberom, dodajte vrhnje pa lagano promiješajte.

Supu sipajte u zdjele, prelijte s malo vrhnja, pospite biberom i peršunom po želji. Poslužite sa hrskavim hljebom!

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE