Američke palačinke veoma su popularan recept u svijetu. Međutim, početnici ga izbjegavaju, jer zahtijeva nešto više vremena za napraviti. No, postoji jednostavnija verzija ovog recepta, gdje nećete morati razdvajati jaja i mutiti ih u različitim posudama, a dobit će jednako mekane palačinke.
Sastojci koji će vam biti potrebni su:
- 200 grama brašna
- 300 mililitara mlijeka
- jedan prašak za pecivo
- jedna kašika šećera
- jedan vanilin šećer
- jedno jaje
- jedna supena kašika ulja
- prstohvat soli
Priprema:
Najprije umutite jaje mikserom i potom dodajte mlijeko, prstohvat soli, vanilin i obični šećer. Dodatno umutite i onda dodajte brašno i prašak za pecivo. Na kraju dodajte kašiku ulja i ponovo umutite.
Sve sastojke dobro umutite mikserom. Smjesa mora biti gušća od smjese za standardne palačinke. Ukoliko osjetite da smjesa nije dovoljno gusta, dodajte još brašna. Ono što je vrlo važno jeste da mlijeko ne mijenjate drugim sastojcima kao što su mineralna ili obična voda.
Naredni korak je pečenje na tavi. Zagrijte tavu na srednjoj temperaturi i nauljite ubrus kojim ćete lagano premazati tavu. Stavljajte smjesu i pecite s jedne strane dok se na površini ne počnu stvarati mjehurići. Palačinku potom okrenite i pecite još jednu minutu.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.