NaslovnicaPreporukaNajbolji dram...

Najbolji dramski tekst: Elvisu Ljajiću dodijeljena nagrada “Alija Isaković”

Nagrada “Alija Isaković” za najbolji originalni dramski tekst pripala je drami “Zmaj od Bosne” Elvisa Ljajića.

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” upriličila je danas u Sarajevu svečanu dodjelu nagrade “Alija Isaković” za najbolji originalni dramski tekst na bosanskom jeziku.

Nagradu je uručila Almedina Čengić koja se nalazila na čelu žirija. Kako je kazala, na anonimni konkurs je pristiglo deset dramskih tekstova.

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Sanjin Kodrić rekao je da su se danas okupili povodom nekoliko važnih jubileja.

“Konkretan povod jeste dodjela nagrade ‘Alija Isaković’. Nagrada je pokrenuta 2003. godine, a prva je dodijeljena već naredne godine. Ovom nagradom htjeli smo potaknuti autore da intenzivnije rade u oblasti dramskog književnog stvaranja, kao što smo htjeli potaknuti i pozorišne kuće u Bosni i Hercegovini da na scene bh. teatara, što je moguće češće i više, postavljaju domaće dramske tekstove”, pojasnio je Kodrić.

Poručio je da se nagrada zove po Aliji Isakoviću, “jer je on jedan od naših najznačajnijih dramskih pisaca”.

“Za ovih 19 godina od ustanovljenja nagrade, ona je dodijeljena devet puta”, rekao je Kodrić.

Podsjetio je da ove godine imaju nekoliko važnih godišnjica koje se poklapaju.

“Dakle, 90. godišnjicu rođenja i 25. godišnjicu smrti Alije Isakovića, ali imamo i 50. godišnjicu objavljivanja antologijskog izbora ‘Biserje’ iz 1972. godine. Alija Isaković u mnogo čemu je prvi pa je tako i prvi koji će objaviti savremeni rječnik bosanskog jezika u prvom izdanju naslovljen kao ‘Rječnik karakteristične leksike bosanskog jezika’ i ove godine obilježavamo 30. godišnjicu ovog kapitalnog izdanja”, pojasnio je Kodrić.

Svečanoj dodjeli nagrade prisustvovao je i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić.

“Ministarstvo kulture i sporta KS-a podržava rad svih nacionalnih društava i mislim da ćemo tu podršku nastaviti, prije svega, jer nam je to obaveza, a kao i društveno odgovorni ljudi i kao kompletna Vlada KS-a je opredijeljena da zajedno radimo za dobrobit naše zajednice”, rekao je Avdić.

Član stručnog žirija koji je odlučivao o nagradi Almir Bašović izrazio je zadovoljstvo što je učestvovao u radu žirija za nagradu koja nosi ime Alije Isakovića.

Govoreći o drami “Zmaj od Bosne” Elvisa Ljajića, rekao je da se ova drama bavi tradicijom, ali je napisana na način na koji bi sadašnje pozorište jako dobro moglo iskoristiti njen pozorišni potencijal.

“Velika je čast dobiti ovu nagradu koja nosi ime po našem velikom piscu i velika je čast biti u društvu ranijih dobitnika. Također, posebno mi je drago što su odluku o ovoj nagradi donijeli oni do čijeg mišljenja mi je stalo”, kazao je Ljajić, dobitnik nagrade.

Drama “Zmaj od Bosne” Elvisa Ljajića, kako je to i iz naslova vidljivo, u centru ima lik Huseina-kapetana Gradaščevića i bavi se njegovom pobunom kao jednim od najdramatičnijih događaja u povijesti Bosne, čiji simbolički opseg je vidljiv i iz činjenice da su se tom temom već bavili veliki dramski pisci poput Ahmeda Muradbegovića, Nedžada Ibrišimovića, Nijaza Alispahića…

Na današnjoj dodjeli nagrade govorio je i profesor Alija Pirić.

“Ja sam jedan od poštovalaca djela Alije Isakovića, prijateljovao sam s njim. Bio je jedan od mojih uzora u mnogo čemu. U kulturi sjećanja važne su ličnosti iz historije, važni su umjetnosti oko kojih se okuplja kolektivna svijest. Mi se danas okupljamo oko imena Alije Isakovića. Alija Isaković je pokrio sve književne žanrove i sve književne pravce koji su se dogodili u Bošnjaka”, rekao je Pirić.

Kako je kazao, krenula je i inicijativa da se Aliji Isakoviću podigne bista u Sarajevu.

Predsjednik Društva pisaca Bosne i Hercegovine Hadžem Hajdarević rekao je da se i ovo Društvo uključilo u obilježavanje velike godišnjice vezano za život i djelo Alije Isakovića.

“Alija Isaković je bio jedan od najistaknutijih članova Društva pisaca BiH”, dodao je Hajdarević.

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.