SportBorilački sportoviNajbolje judoke dolaze u Sarajevo po olimpijske bodove

Najbolje judoke dolaze u Sarajevo po olimpijske bodove

Glavni grad Bosne i Hercegovine 16. i 17. septembra ugostit će po treći put European Judo Open, međunarodno džudo takmičenje čiji se rezultati boduju i za Olimpijske igre koje će se održati sljedeće godine u Parizu.

Od tehničke organizacije prvog velikog međunarodnog takmičenja iz davne 2003. godine do danas Džudo savez Bosne i Hercegovine se etablirao kao izvrstan organizator, a u prilog tome govore nagrade i priznanja za sjajnu tehničku organizaciju.

– Pred nama je još jedno veliko takmičenje, treći European Open kojeg organizujemo. Izuzetno smo ponosni što se ima našeg saveza vezuje uz besprijekorne organizacije i što u razgovorima džudo radnika širom planete služimo kao pozitivan primjer – rekao je prof. dr. Branislav Crnogorac, predsjednik organizacionog odbora Sarajevo European Opena 2023.

Na prestižnom dvodnevnom džudo takmičenju učestvovat će ukupno 31 zemlja i 265 judoka, među kojima će biti i najbolje džudistkinje i džudisti iz naše domovine.

Velika međunarodna takmičenja, kojima je domaćin naša država, odlična su prilika za promociju turističkih potencijala Bosne i Hercegovine, a čini se da su to najbolje shvatili u Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo i Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo, koji već dugi niz godina redovno podržava aktivnosti Džudo saveza.

– Drago mi je što čujem da se Sarajevo i Džudo savez u svjetskim okvirima navode kao primjer odlične organizacije. Uistinu je to veliko priznanje. U prethodnom periodu sam imao priliku sarađivati s ljudima iz Džudo saveza BiH i jako dobro znam koliko truda, rada i energije ulažu u takmičenja kao što je Sarajevo European Open 2023 – naglasio je dr. Haris Fazlagić, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Profesor Crnogorac je naglasio da naša Larisa Cerić preuzima ulogu favorita, s obzirom na njen kvalitet ali i trenutni plasman na svjetskoj ranking-listi, na kojoj je među putnicima za Pariz, no tamo mora i ostati, a bodovi s ovog takmičenja će joj sigurno dobro doći.

– Osjećam se odlično, dobro smo trenirali u proteklom periodu i mislim da nema razloga da se ne nadam još jednom odličnom rezultatu na našem terenu koji je meni uvijek posebna inspiracija, motivacija ali i obaveza da se prikažem na najbolji način – kazala je Cerić, te posebno pohvalila organizacioni odbor i ljude zadužene da sve na takmičenjima koje organizuje Džudo savez BiH prođe u najboljem redu.

Težak zadatak u kategoriji do 91 kilograma imat će bh. reprezentativac Toni Miletić, što su apostrofirali i on i njegov trener.

– Više od 20 takmičara je prijavljeno u mojoj kategoriji i sve su to sjajne judoke, tako da će konkurencija biti veoma jaka. Naša je obaveza da se ugledamo na Larisu i da se u skorijoj budućnosti priključimo sa što boljim rezultatima, a sve kako bi naš sport zadržao odličan kontinuitet u radu – poručio je Miletić.

Osim Larise Cerić i Tonija Miletića Bosnu i Hercegovinu će na predstojećem takmičenju koje se održava u Areni Hills na Ilidži predstavljati 23 takmičara, a svoje rivale saznat će sutra kada je na rasporedu žrijebanje.

Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE