Nagrade podjeljene, dobitnicima čestitke, ali…

606

Večeras je u diskoteci „Puls“ održana svečanost dodjele nagrada najboljima u sportu na općini Visoko za 2012.godinu. Najbolji sportista senior je Osman Građan, član Karate kluba „Visoko“. Građan je osvojio treće mjesto na Evropskom prvenstvu i ima još niz odličnih rezultata, te je drugi put uzastopno ponio nagradu za najboljeg sportistu Visokog. Najbolja seniorka je Almina Mušinbegović, članica Taekwondo kluba „Bosna“, dok je i nagrada za najbolju juniorku otišla Taekwondo klubu“Bosna“, a dobila je Adisa Mušinbegović. Najbolji junior je Emrah Kurpejović iz Karate kluba „Visoko“, a najbolja juniorska ekipa je RK“Bosna-Prevent“, prvaci BiH. Najuspješnija seniorska ekipa je Aero klub „Izet Kurtalić“, dok je najbolji trener Redžep Građan, iz Karate kluba „Visoko“. Najuspješniji sportski radnik je Muhamed Kadić iz visočkog šahovskog kluba, a nagradu za životno djelo je dobio Zdenko Antović. Sportske nade Visokog su Haris Buljina iz RK“Bosna-Prevent“, Kemal Nurudinović iz Kuglaškog kluba „Bosna“ i Nedžla Čolo iz Karate kluba „Fudokan“. Dodjeljene su i specijalne nagrade i to Muharemu Njegoviću (AK“Izet Kurtalić), Enes Sirćo (Bosna-Prevent), Osman Građan (Karate klub „Visoko“), Ermina Bukurević SRD“Visoko“), Mirza Osmanbegović (TK“Bosna), Elvedina Muzaferija (Eko-Viking), Emir Hajdarević (AK“Izet Kurtalić), Emir Lukhodžić (Kuglaški klub“Visoko) i Jasmin Uzunalić (Košarkaški klub“Visoko). U invalidskom sportu su takođe dodjeljene nagrade, pa je tako najbolji sportista Amir Burko, najbolja sportistkinja je Hamida Sejdić, a najuspješniji sportski radnik je Asim Šehović.

Sve čestitke nagrađenima, međutim, treba reći da ove godine sve nije moglo proteći bez afera i raznih nepravilnosti prilikom izbora najboljih. Sport nam je ionako spao na niske grane, a čini se da se pojedinci trude da ga dodatno ukopaju. Nedavno smo na Skupštini Sportskog saveza Visokog dobili novog predsjednika i novi Upravni odbor i očekivali smo bitna poboljšanja, ali nažalost ništa od toga. Kada je održan prvi sastanak takozvane komisije koja bi trebala odrediti na osnovu, prije svega pravilnika, pa onda i glasanjem, ko su to najbolji u sportu na našoj općini, bio je prisutan dovoljan broj članova tog žirija, među kojima i novinari, pa tako i autor ovog teksta. Donesene su odluke i odabrani najbolji, ali je onda stigao prigovor ili bolje rečeno, žalba od strane Taekwondo kluba „Bosna“ u kojoj se javno proziva novoizabrani predsjednik Sportskog saveza općine Visoko, te pojedini članovi žirija(komisije) za izbor. U toj žalbi je između ostalog pisalo:

Imenovani žiri koji je odlučivao o ovom izboru nije se pridržavao P R A V I L N I K A o izboru i proglašenju najuspješnijih sportista i sportskih radnika općine Visoko kojom prilikom je došlo do grubog kršenja elementarnih pravila ovog pravilnika iz Člana 7, Člana 10. i Člana 11  ( UVJETI ZA IZBOR SPORTISTE I SPORTSKE EKIPE) Člana 12.( KRITERIJ ZA OCJENU REZULTATA) čime je nanijeta štete ne samo našem klubu nego i drugim klubovima i zaslužnim sportistima našeg grada. Glavnim krivcem  ove katastrofalne greške smatramo novoizabranog predsjednika Sportskog saveza gospodina Građan Redžepa, koji nije ni priutsvovao ovom izboru, jer je predhodno izlobirao određene članove žirija za svoj  interes i interes svoga kluba a na štetu drugih,suprotno Statutu i Pravilniku Sportskog saveza općine Visoko. Zbog ovakvog ponašanja Predsjednika Sportskog saveza i  žirija tražimo neopozivu ostavku gospodina Građana,imenovanje novog žirija i poništenje izbornih rezultata koje je utvrdio ovaj žiri.

Obrazloženje

U Članu 7. P R A V I L N I K A o izboru i proglašenju najuspješnijih sportista i sportskih radnika općine Visoko stoji:

Udruženje/klub može dobiti najviše dvije nagrade za kandidate svojih sportista. Spomenutim izborom karate klub gospodina Građan Redžepa  i njegovi članovi izabrani su za četiri nagrade:

-za najuspješnijeg trenera

-za najuspješnijeg seniora

-za najuspješnijeg juniora

za najuspješnijeg sportistu po granama sporta

 

U najboljoj namjeri,da razgovaramo o ovom problemu članovi Upravnog odbora Taekwondo kluba “Bosna” Visoko posjetili su Sportski savez  općine  Visoko,odmah nakon izbora gdje im je rečeno da o svemu mogu razgovarati ali o izboru NE, što smatramo dodatnim lapususom, samovolji i  nesportskim ponašanjem predsjednika Sportskog saveza.

Tom prilikom rečeno nam je da se pravilnik o izboru i proglašenju najuspješnijih sportista i sportskih radnika općine treba hitno mijenjati. Smatramo sve dok ne bude postojao novi pravilnik treba se striktno pridržavati postojećeg pravilnika te da eventualne izmjene pravilnika ne može po svom nahođenju raditi sam predsjednik Sportskog saveza.

Nakon ovoga je žiri(komisija) za izbor ponovo zasjedala, ali bez nekih članova sa prvog sastanka (između ostalih i autora ovog teksta), te napravila određene izmjene u odlukama. Iako se žalba Taekwondo kluba “Bosna” odnosila najviše na Karate klub “Visoko”, tu se ništa nije promjenilo, nego je Elvedini Muzaferiji “oduzeta” nagrada za najbolju juniorku i dodjeljena Adisi Mušinbegović, članici Taekwondo kluba “Bosna”. Ne kažemo da Adisa tu nagradu nije zaslužila, naprotiv, ali se radi o očiglednom “zamazivanju očiju” onome ko se žalio, a na račun Elvedine Muzaferije, što je bila “najbezbolnija” odluka, s obzirom da je Muzaferija članica Ski kluba “Željezničar” iz Sarajeva, pa je to kao opravdanje, iako ju je predložio “Eko-Viking” iz Visokog, čiji je takođe član. Da bi se sve dodatno “uljepšalo” dodjeljene su i takozvane “specijalne nagrade” (bolje rečeno utješne), pa je tu Taekwondo klub “Bosna” dobio još jednu nagradu, a tu je “ubačena” i Elvedina Muzaferija. I tako je stigla i sama ceremonija dodjela nagrada, nagrade su podjeljene i to bi trebao biti kraj priče. Kako se pojedinci ponašaju prema visočkom sportu, a tu svakako spada i aktuelna vlast koja je takođe vrlo vjerovatno „umješala prste“ u sve ovo, kraj bi uskoro mogao doći kompletnom sportu u Visokom. Kraj priče oko dodjele nagrada najboljim sportistima Visokog će uslijediti kada krajem ovog mjeseca u Zenici budu dodjeljene nagrade na nivou kantona. Tek tada će na vidjelo isplivati sva apsurdnost visočkog izbora.

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.