ZDKPolitikaNačelnik Vareša podnio ostavku na stranačke funkcije te napustio HDZBiH

Načelnik Vareša podnio ostavku na stranačke funkcije te napustio HDZBiH

Predsjednik Općinskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine – Vareš i načelnik općine Vareš Zdravko Marošević objavio da je napušta HDZBiH.

Marošević je općinsku organizaciju obavjestio da daje neopozivu ostavku na mjesto predsjednika OO HDZBiH Vareš te zahtijeva da ga izbrišu iz članstva u toj stranci.

-Na temelju posljednjih događaja u Kantonalnom odboru HDZ-a Zeničko-dobojskog kantona, na temelju ponašanja dužnosnika HDZ-a u kantonalnoj i federalnoj vlasti prema Općini Vareš i općinskom načelniku, na ovu odluku, s velikim žaljenjem, morao sam se odlučiti.

Kao zamjenik predsjednika KO HDZ-a BiH ZDK, zajedno s predsjednikom KO, gospodinom Ivom Tadićem, vodio sam KO s velikim uspjesima. Naime, osigurali smo sudjelovanje u Vladi ZDK, osigurali smo tri načelničke pozicije u ZDK iz HDZ-a, izabrali tri zastupnika u Skupštini ZDK, donosili odluke većinskog, postavili kadrove u upravne odbore i postavili direktore zahvaljujući dobroj suradnji u Vladi ZDK-a, osigurali sredstva za mnoge projekte u svim općinama, pomogli udruženja i vjerske ustanove, osigurali izaslanika u Domu naroda FBiH – istakao je Marošević.

Sve to, naglasio je, nije bilo dovoljno i grupacija oko člana Predsjedništva HDZ-a BiH Mate Zovke utječe kod predsjednika HDZ-a BiH da na svoju volju promijeni izbornu listu za Skupštinu ZDK za izbore 2022. godine i da po “njihovoj samovolji se stavi jedan kandidat koji nema iza sebe nikakve rezultate ni iskustvo”.

-Također, po istom principu, formirana je formula za izbor KO, tj. po samovolji Mate Zovke, člana Predsjedništva HDZ-a BiH. Po toj su formuli odabrali KO HDZ-a BiH, koji ne odražava volju hrvatskog naroda i koji nema potrebnu teritorijalnu zastupljenost.

Nažalost, napominjem da Općinski odbor HDZ-a BiH Vareš vodim preko 20 godina, da sam organizirao politički život Hrvata, otklonio razjedinjenost hrvatskog naroda u Varešu, osigurao učešće u vlasti na općinskom nivou.

Kao načelnik sam organizirao život u Varešu na dobrobit svih građana, iz proračuna ravnopravno financirao sve vjerske zajednice, sva udruženja proistekla iz domovinskog rata kao i mnoge druge udruge i ustanove od interesa za Hrvate iz susjednih općina koje se nemaju ni na koga osloniti osim na OOHDZ-a BiH Vareš i mene kao načelnika Općine Vareš – podvukao je Marošević.

Sa velikim žaljenjem, dodao je, mora istaći da je predsjednik HDZ-a BiH  Dragan Čović, “prihvatio suludu politiku njegovog bliskog suradnika Mate Zovke”. Bivšim stranačkim prijateljima i OO HDZ-a BiH Vareš zaželio je da uspješno rade i da izaberu svoje novo rukovodstvo te najavio da će im uvijek biti prijatelj i biti na raspolaganju.

-Ostati ću uvijek vjeran, kako svom hrvatskome narodu tako i svim građanima općine Vareš i BiH. Nastaviti ću raditi ono zbog čega sam i ušao u HDZ, branit ću interese Hrvata u Varešu kao i u cijeloj BiH, kao i svih građana BiH, sve u interesu boljeg i ljepšeg življenja i sigurne budućnosti. To je moja ljudska zadaća koja ne poznaje druge vrijednosti, koja ne zna biti licemjerna i dvolična- poručio je u svojoj ostavci Marošević.

Podsjetimo, prošle je sedmice ostavku podnio Ivo Tadić, zastupnik HDZ-a BiH u Skupštini ZDK te Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

federalna.ba/Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE