ZDKPolitikaNačelnik Tešnja Suad Huskić premijer Federacije?

Načelnik Tešnja Suad Huskić premijer Federacije?

“Huskić je modernih shvatanja, inkluzivan, odlično zna šta tišti svakog građanina… Tešanj je grad u kojem ima više fabričkih hala i poslovnih prostora nego kuća”.

Još u vremenima kada je u krugovima međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini bilo “bogohulno” i pomisliti takvo nešto, rađala se ideja o tome da na poziciju premijera entiteta F BiH dođe neko iz SDA.

Tokom sastanka jednog od istaknutih diplomata u Sarajevu s čelnicima SDA, razgovarano je i o tome koga bi ova stranka mogla iznjedriti kao premijera.

“Pitao sam ih da li imaju nekoga u vidu. Predlagali su više imena.

Rekao sam im da i njima i nama treba neko ko je već dokazan, neokaljan, ko iza sebe ima rezultate, ko je inkluzivan i sa kime možemo direktno pričati.

Malo su me gledali zbunjeno.

Jasno je bilo da očekuju da dam ime.

I dao sam – Suad Huskić, načelnik općine Tešanj. On je takav. Niko mu ne može osporiti uspjeh, grad cvjeta već dugi niz godina, u njemu rade i ljudi iz okolnih mjesta, od Doboja do Žepča a da nije zabilježen neki problem.

Huskić je modernih shvatanja, inkluzivan, odlično zna šta tišti svakog građanina…

Tešanj je grad u kojem ima više fabričkih hala i poslovnih prostora nego kuća”, prenosi Politicki.ba jedan od stranaca na privremenom radu u BiH.

Pominjanje Huskića kao čovjeka koji bi se iz “lokalne sredine” prebacio u “višu politiku”, samo po sebi ne bi trebalo biti nikakvo čudo.

No, u kontekstu u kojem je ime izgovoreno – jeste.

Posebno ko ga je izgovorio.

A, napisasmo, izrečeno je u vremenima kada je za međunarodnu zajednicu u BiH jeres bilo i razmišljati o tome da SDA uopće negdje može, treba ili smije biti u vlasti.

Sada, kako se produbljuje rat unutar Osmorke i na federalnom nivou, kako je na Facebooku sve više duela istaknutih članova SDP-a s jedne i NES-a, S BiH-a i ZNG-a s druge strane, a već smo se nagledali “ujedanja” koje su razmijenili među sobom i isto tako istaknuti članovi Trojke, u krugovima međunarodne zajednice reaktuelizira se opcija da Huskić ili “Huskić” iz SDA preuzme federalnu premijersku poziciju.

Stranci u BiH najradije ne bi SDA u vlasti.

Ako mora, eto nek’ im Trojka prihvati šta traže i to ugradi i provede u svom radu, a nek’ im SDA da potpis svog (pot)predsjednika F BiH na imenovanje Vlade.

No, to nije moguće.

Iako je Christian Schmidt, visoki predstavnik, svojim nametanjima 2. oktobra išao naruku HDZ-u Dragana Čovića, u Domu naroda entiteta F BiH, ojačao je i SDA.

Sa 13 bošnjačkih delegata ova je stranka postala nezaobilazna u formiranju vlasti većeg entiteta.

SDP je, uz pomoć HDZ BiH, sakupio 13 potpisa za svog kandidata iz srpskog naroda.

HDZ BiH je neprikosnoven u Klubu hrvatskog naroda sa svojih 14 ruku.

I to su faktičke konture moguće vlasti na nivou F BiH.

No, fakti u politici nisu presudni.

A Huskićevo ime i dalje cirkulira u krugovima međunarodne zajednice u BiH kao “jednog od idealnih premijera”.

Rođen je 1974. godine, magistar je ekonomije, zna engleski (što su nam potvrdili i stranci) a od 2012. godine neprikosnoveno je na čelu Tešnja.

Politicki.ba / Visoko.co.ba

 

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE