Načelnica upriličila prijem za učenike OŠ „Šemsetin Sami“ iz Istanbul

Općinska načelnica mr.sci. Amra Babić danas je upriličila prijem za predstavnike i učenike Osnovne škole „Šemsetin Sami“ iz općine Zeytinburnu – Istanbul, koji se od 5. oktobra nalaze u radnoj posjeti općini Visoko i predstavnike OŠ „Safvet – beg Bašagić“, sa kojom su gosti iz Istanbula prije dva dana potpisali Povelju o bratimljenju, što je inicijalni razlog njihove posjete općini Visoko.

Načelnica Babić je gostima, koji će u našem gradu boraviti do utorka 10. oktobra, poželjela dobrodošlicu i upoznala ih sa najosnovnijim historijskim i društvenim karakteristikama općine Visoko, a gosti su istakli zadovoljstvo na prilici da upoznaju načelnicu Babić, koja je pružila veliku pomoć prilikom organizacije njihove posjete našoj općini, uključujući i finansiranje smještaja, tako da je izražena zahvalnost na srdačnom gostoprimstvu, uz nadu da će veliki broj ovakvih ili sličnih projekata biti realiziran u budućnosti.

Slika 1

Posebno je istaknuta želja da bratimljenje između ove dvije Osnovne škole traje dugo i učvrsti prijateljske veze, načelnica Babić je podsjetila da je općina Visoko pobratimljena sa općinom Altindag – Istanbul i da, širom Turske, Visočani imaju veliki broj prijatelja.

Naglašena je potreba za dodatnim izučavanjem tradicije, historije, kulture, te jezika na obje strane, što bi trebalo rezultirati jačanjem veza između Istanbula i Visokog i općenito Turske i Bosne i Hercegovine.

Prilikom boravka u Visokom, gosti su detaljno upoznati sa privrednim potencijalima i kulturno-historijskim lokalitetima na području naše općine, a sasvim prirodno, akcentirani su mladi, na koje ovakvi projekti treba da ostave najpozitivniji efekat i da ih izgrade u tolerantne, educirane i raznolikim životnim iskustvima bogate osobe.

Slika 2

Ayse Akturk – pomočnica direktora OŠ „Šemsetin Sami“ Istanbul je izjavila kako je saradnja između ove dvije Osnovne škole i Općine veoma važna i naglasila kako je cilj da učenici iz OŠ „Safvet – beg Bašagić“ posjete Istanbul i uživaju u ljepotama turske metropole, ali i da učenici iz Turske često dolaze u Visoko i razmjenjuju znanja i životna iskustva sa svojim vršnjacima.

„Jako nam se svidjelo ovo što smo do sada imali priliku da vidimo. Gledajući historijske spomenike koje smo posjetili jako smo dirnuti jer oni, između ostalog, odražavaju našu zajedničku historiju.

Oduševljeni smo vašim gostoprimstvom, jako ste ljubazni, tako da iz Visokog nosimo prekrasne uspomene.  Ja sam iz grada Trabzona i ovo jako liči na moj zavičaj, tako da se i zbog toga ugodno osjećam.

Program koji je pripremljen tokom našeg boravka u Visokom je jako sadržajan i ispunjen, tako da nam je pomalo i žao da se vratimo kući“, rekla nam je Ayse Akturk, koja je dodala da je ovo njihov prvi susret sa općinom Visoko i sa Bosnom i Hercegovinom, te da su se proteklih dana upoznali sa mnoštvom kulturno – historijskih i turističkih znamenitosti na području naše općine.

Slika 3

„Čuli smo i ranije mnogo toga o historiji Visokog i Bosne i Hercegovine, sada smo sve to imali priliku da vidimo i veoma smo sretni zbog toga. Presretni smo zbog ukazane prilike da upoznamo načelnicu Amru Babić i da poslušamo sve što je govorila na prijemu, a mi vas u bliskoj budućnosti očekujemo u Turskoj, kako bismo vam pokazali naše gostoprimstvo i našu historiju“, poručila je Akturk.

Selma Trebo – direktorica OŠ „Safvet – beg Bašagić“ se osvrnula na posjetu koja je rezultirala potpisivanjem bratimljenja sa OŠ „Šemsetin Sami“ i naglasila kako su ovakvi projekti garant svjetle budućnosti za naše najmlađe:

„Vikend iza nas je bio veoma aktivan i ispunjen. Djeca su obišla izletišta Ravne 1 i Ravne 2 i tunele. Svi su oduševljeni tunelima, a djeca su čak rekla da u njima osjećaju posebnu energiju.

Posjetili smo i Mostar, djeci se posebno dopao Stari most i rekla su da žele da što prije opet dođu.

Na današnjem prijemu načelnicu Babić smo upoznali sa realiziranim aktivnostima prilikom posjete gostiju iz Istanbula“, izjavila je Trebo i dodala kako u Turskoj postoji želja za izučavanjem bosanskog jezika i kako se traži profesor koji bi predavao na jednom turskom Univerzitetu.

„U Turskoj postoji interes za bosanskim jezikom i upravo se traži profesor koji bi predavao na jednom njihovom Univerzitetu. Već od naredne godine u Turskoj bi se trebao početi izučavati bosanski jezik, tako da će nas izučavanje jezika na obje strane dodatno povezati“, zaključila je Trebo.

Slika 4

Na prijemu su razmijenjeni i prigodni pokloni, a gosti se u Istanbul vraćaju sutra u ranim jutarnjim satima.

U mjesecu aprilu naredne godine planirana je uzvratna posjeta OŠ „Safvet – beg Bašagić“ Istanbulu, tako da je ovo početak dugogodišnje i uspješne saradnje, koja je već sada donijela mnoštvo novih prijateljstava i nezaboravnih uspomena.

 

Press Općine Visoko