Načelnica mr. sci. Amra Babić: Press o projektu vodosnabdijevanja općine Visoko

U srijedu održana sjednica Parlamenta Federacije BiH izazvala je šok i nevjericu među stanovnicima općine Visoko zbog povlačenja tačke dnevnog reda koja se ticala Odluke o davanju saglasnosti o ratifikaciju Ugovora o projektu vodosnabdijevanja općine Visoko.

U obraćanju medijima Načelnica mr. sci. Amra Babić je javno prozvala sve potencijalne krivce koji žele da spriječe realizaciju vodosnabdijevanja za 12.000 žednih stanovnika općine Visoko.

„Jako sam iznenađena i šokirana viješću koja je došla prije dva dana da je sa sjednice Parlamenta Federacije povučena tačka dnevnog reda koja se ticala davanja saglasnosti na ratifikaciju ugovora o Projektu vodosnabdijevanja općine Visoko.

Iznenađena sam zbog toga što se nešto takvo nikada nije desilo na sjednici Federalnog Parlamenta, a kroz Parlament je prošao niz ovakvih ili sličnih odluka.

Ovo je neočekivan scenarij i postavljam pitanje zbog čega se ovo dešava i koji su uopće motivi da se nešto takvo desi?  

Želim da napomenem da Općina Visoko već 4 godine aktivno radi na Projektu vodosnabdijevanja, da smo uradili vodoistražne radove i da nastavljamo dalje sa vodoistražnim radovima, uključujemo nove količine vode u naš gradski vodovodni sistem.

Napravili smo projekat, dobili sve potrebne saglasnosti i pronašli sredstva kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja je najveća finansijska institucija koja finansira infrastrukturne projekte na području države Bosne i Hercegovine. Prema našim zakonima, svaki dug Javnog sektora, javnih preduzeća i Općina je državni dug Bosne i Hercegovine i mora proći potrebnu zakonsku proceduru.

Želim da naglasim da sve potrebne saglasnosti, što se tiče države Bosne i Hercegovine, imamo.

U septembru prošle godine, državni ministar finansija potpisao je Ugovor o kreditnom aranžmanu sa EBRD – om vezano za naš projekat. Državni parlament je u mjesecu decembru prošle godine ratificirao taj sporazum i od tada mi čekamo da Federalna Vlada uradi svoj dio posla.

Od decembra 2016. pa do  maja 2017. godine imamo šutnju Vlade F BiH. U mjesecu maju Vlada na svojoj sjednici daje podršku ovom projektu i onda ga upućuje u parlamentarnu proceduru u mjesecu julu i nažalost, dešava nam se ovo što se desilo.

Želim da napomenem da je u prethodnim koracima Vlada Federacije dala podršku ovom projektu, na taj način što ga je uvrstila u Projekat investicija Federacije Bosne i Hercegovine i što je u tom projektu i definisala da će pomoći kod iznalaženja kreditnih sredstava za implementaciju tih projekata.

Imamo sve prethodne saglasnosti i ovo treba da bude samo posljednji korak!

Želim da kažem da Vlada F BiH i Parlament nemaju apsolutno nikakvih obaveza prema ovom kreditnom aranžmanu. Zadužuje se Javno preduzeće, a garant vraćanja sredstava je Općina Visoko.

Mi ratifikaciju Vlade F BiH trebamo iz formalno pravnih razloga, zbog toga što se kreditna sredstva u postupku povrata, vraćaju na račun kod Federacije. To je jedini razlog zbog kojeg nam treba ratifikacija federalnog Parlamenta. To je potpuno formalni akt, koji veoma često prođe kroz sjednice, a da se o njemu uopće ne razgovara.

Zato se pitamo, zbog čega je naš Projekat povučen?

Razloga i nagađanja je mnogo, mi nemamo zvaničnih informacija, a odmah po dobijanju informacija da je tačka o Projektu vodosnabdijevanja povučena s dnevnog reda sjednice, uputili smo javni upit premijeru FBiH Fadilu Novaliću, tražeći od njega informaciju zbog čega je to učinio.

Nezvanično saznajemo da je to učinio zbog toga što nije bilo potrebne većine u Sali Federalnog Parlamenta. Raspolažemo informacijama da je u tom trenutku bilo prisutno 55 zastupnika. Mi se pitamo, zar 55 zastupnika koji predstavljaju dovoljan kvorum za rad sjednice, nisu dovoljan kvorum za donošenje odluke?

Zar ima neko ko se protivi Projektu vodosnabdjevanja, posebno ukoliko to radi samo iz hira, jer nema nikakve obaveze da nešto ne podrži?! Pitamo se ko su ti koji su ostali u Sali, a nisu htjeli da podrže Projekat vodosnabdjevanja? Ko su ti koji su izašli iz Sale da ne bi glasali i bili u Sali u tom trenutku?

Preko javnih mreža mi imamo oglašavanja pojedinih parlamentaraca koji kažu da su bili ZA kada je ovaj Projekat u pitanju i da su lobirali za nas, ali mi smo se uvjerili u rezultate njihovog lobiranja. Zbog čega uopće treba lobirati za jedan Projekat vodosnabjdevanja!

Postavlja se i pitanje kakva je uloga naših zastupnika iz Visokog, posebno gospođe Jasmine Zubić, te želim da ona javnosti kaže svoj stav o ovom pitanju, kako bi ona glasala ili kako će glasati ukoliko se ova tačka nađe na sjednici Federalnog Parlamenta.

Pojavile su se špekulacije da je Klub zastupnika SDP – a u federalnom Parlamentu suzdržan po ovom pitanju, a zbog stava gospođe Zubić i dijela SDP – a koji se, prema nekoj njihovoj logici, protive ovom Projektu. Ukoliko je to tačno, javnost zahtijeva odgovore!

Sa ovog mjesta tražim odgovore svih relevantnih institucija, pojedinaca, a posebno zastupnika iz Visokog, koje su građani birali da budu pozitivni i da rade u njihovu korist, a ne štetu kao što se to sada desilo.

Danas smo, ponovo, uputili jedan dopis sa zahtjevom federalnom premijeru i Klubu zastupnika u Parlamentu FBiH za održavanje hitne sjednice Parlamenta. Zahtijevamo da se po hitnoj proceduri održi sjednica Parlamenta i da kao jedina tačka dnevnog reda bude razmatrana odluka o ratifikaciji kreditnog sporazuma za projekat vodosnabdijevanja općine Visoko, kako ne bismo imali dalje probleme.

Mi imamo potpisan Ugovor o zaduživnju između države i EBRD – a, Ugovor o implementaciji projekta između Javnog preduzeća i EBRD – a i Ugovor između Općine i EBRD – a.

Proveli smo potrebnu tendersku proceduru, izabrali smo izvođača radova i mi sa radovima započinjemo 14. avgusta, kako je i planirano. Nećemo dozvoliti da ovaj Projekat, koji nam je na dohvat ruke,  bude ugrožen.

Stanovnicima Čekrekčija, Kula Banjera, Gračanice, koji su u ovoj prvoj fazi realizacije Projekta obuhvaćeni, ali i svim drugim građanima općine Visoko, koje će ovaj projekat obuhvatiti, voda je najpotrebnija i nalazi se na dohvat ruke i niko nas neće spriječiti da je uhvatimo!

Mi sa radovima moramo krenuti 14. avgusta, jer po obavezama koje smo Ugovorom preuzeli, to je procedura koja se mora poštovati. Nema govora o kršenju nikakvih procedura.

Mi smo strogo radili po pravilima EBRD – a, po uputama nadležnih institucija, posebno se rukovodeći saradnjom sa državnim Ministarstvom finansija i ostalim državnim organima.

Želim da naglasim da je Projekat dobio saglasnost Vijeća ministara i Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Šta se dešava sa federalnim Parlamentom? Dosta je više neodgovornog ponašanja federalnih parlamentaraca, koji za svoja bezobrazno velika primanja od oko 5.000 KM imaju obavezu da samo jednom mjesečno prisustvuju sjednici Parlamenta. Ko su ti koji niti jednom mjesečno ne mogu prisustvovati sjednici Parlamenta?

Ko su oni koji dođu na sjednicu, a nakon toga izlaze da telefoniraju, čitaju novine, piju kafu, ručaju po obližnjim restoranima i sl.

Pitamo se zbog čega se već jednom ne uredi rad Federalnog Parlamenta, koji je tu zbog građana i građani moraju znati da ljudi koji sjede u Federalnom Parlamentu, očigledno, ne rade u njihovom interesu.

Došlo je krajnje vrijeme da im ne dozvolimo da se igraju sa svima nama, ne želimo više političke, ili bilo koje druge igre!

Svoje lične frustracije zbog političkog neuspjeha neka liječe na drugom mjestu, a ne na 12.000 žednih građana općine Visoko.

Mi smo danas imali sastanak sa izvođačem radova, firmom „Mibral“ d.o.o. Sarajevo, sa kojom smo dogovorili početak radova za 14. avgust i implementaciju prvog dijela Projekta.

Mi po ugovoru imamo obavezu da prva obračunska situacija uključuje vrijednost oko 20% ugovorenih radova, i mi planiramo da za taj dio sredstava obezbijedimo da proteče voda u Čekrekčijama.

Mi ćemo to uraditi i za dva mjeseca mi već očekujemo vodu u Čekrekčijama.

Želim da vidim ljude, da vidim lica onih koji će to spriječiti. Želim i njihova imena, pa da to saopštim građanima.“-poručila je načelnica Babić.

 

Press Općine Visoko