Načelnica Babić na regionalnoj konferenciji u Makedoniji

NAČELNICA BABIĆ PANELISTKINJA NA REGIONALNOJ KONFERENCIJI U MAKEDONIJI

Općinska načelnica mr. sci Amra Babić danas je na Univerzitetu JIE u Tetovu (Makedonija) prisustvovala regionalnoj konferenciji pod nazivom „Žene u donošenju odluka na lokalnom nivou / uloga žena gradonačelnica kao potencijalnih nosioca promjena“, a u organizaciji Regionalnog Ženskog Lobija za Mir, Bezbjednost i Pravdu u Jugoistočnoj Evropi / RŽL JIE i UN Women.

Načelnica Babić zajedno sa Anastasijom Olumčeva, gradonačelnicom Bogdanci (Makedonija), Florjanom Koka, gradonačelnicom Saranda (Albanija), Mimozom Kusari – Lila, gradonačelnicom Đakovica, Kosovo i Sonjom Nikčević, gradonačelnicom Nikšića, Crna Gora imala je izlaganje na temu „Osnaživanje rukovodstva žena na lokalnom nivou/Osiguravanje pristupa žena lokalnim javnim uslugama“.

Cilj ove konferencije je da se bavi pitanjem roda, izgradnje mira i bezbjedonosnim problemima na lokalnom nivou i ulogom žena gradonačelnica, kao potencijalnih nosioca promjena oko rodne ravnopravnosti, političkog osnaživanja i među-etničke harmonije. Također, jedan od ciljeva je i osnaživanje žena u lokalnom odlučivanju, kao i osnaživanje gradova pod vođstvom žena.

Osnaživanje žena je kako cilj, tako i sredstvo održivog urbanog razvoja što može biti revolucionarni poduhvat u svim sferama života.

 

Press Općine Visoko

visoko.gov.ba