Na zimu bi se mogli nagledati mečeva reprezentacije BiH

FIFA i UEFA imaju različite interese

Pandemija koronavirusa prouzrokovala je mnogobrojne promjene kalendara u fudbalaskim takmičenjima, posebno se to odnosi na utakmice reprezentacija jer će prednost u narednom periodu imati klupski mečevi. 

Vrlo bi se lako moglo desiti da se na zimu nagledamo mečeve Bosne i Hercegovine jer bi u razmaku od četiri sedmice popularni Zmajevi mogli odigrati čak osam mečeva.

FIFA za plan ima da sve reprezentativne prozore spoji u jedan. Tako bi se od sredine novembra do sredine decembra igralo šest mečeva Lige nacija te dva prijateljska duela predviđena za mart 2021. godine.

Dok bi druge reprezentacije igrale prijateljske mečeve Zmajevi bi u tom slučaju vjerovatno igrali susret(e) baraža za Evropsko prvenstvo. Prvo protiv Sjeverne Irske, a onda u slučaju pobjede protiv boljeg iz duela Slovačka – Irska.

Kada je u pitanju Liga nacija BiH je u grupi sa Italijom, Nizozemskom i Poljskom. Kada bi prošao FIFA-in plan izabranici Dušana Bajevića bi u kratkom vremenskom periodu odigrali nekoliko izuzetno jakih mečeva.

Međutim, UEFA je za sada rezervisana i hladna na ovaj prijedlog. Krovna evropska organizacija je spremna odustati od septembarskog programa zbog koronavirusa, dok oktobarske i novembarske prozore planira produžiti za nekoliko dana i tako uklopiti zaostale mečeve iz devetog mjeseca.

UEFA nema namjeru odustati ni od reprezentativnih utakmica planiranih za mart 2021. godine kada će selekcije učesnice Evropskog prvenstva imati možda i posljednje provjere pred završni turnir.

Inače, iz UEFE su već ranije tražili od reprezentacija učesnica baraža da dostave najpogodniji termin za odigravanje utakmica play-offa za Euro. Kako sada stvari stoje NFSBiH će se odlučiti za novembarski prozor.

Portal SportSport.ba