NaslovnicaBiHNa sjednici D...

Na sjednici Doma naroda FBiH svjedočili smo regionalnom glasanju

Zasjedao je Dom naroda Federalnog parlamenta. Obiman dnevni red, cjelodnevno zasjedanje, burne rasprave, a za neke, ispostavit će se, i bolan epilog.

Oni koji su bili najglasniji protivnici prijedloga Zakona o pripadnosti javnih prihoda bili su protiv ili su bili suzdržani. Riječ je o delegatima koji dolaze iz Kantona Sarajevo. Među suzdržanim je bio Elmedin Konaković, Vibor Handžić i Zvonko Marić, dok su među onima koji su glasali protiv bili Segmedina Srna i Aljoša Čampara.

Ovo je bilo jedno vrlo zanimljivo glasanje u ovom domu. Svjedočili smo regionalnom glasanju – ovo je jedini zakon koji je podijelio delegate koji dolaze iz istih stranaka, ali iz različitih kantona. Tako su delegati SDA koji dolaze iz Tuzle podržali zakon, ali oni koji dolaze iz KS-a bili suzdržani ili glasali protiv.

Vrlo usijana i burna rasprava bil je o raspodjeli javnih prihoda. Svjedočit ćemo tome i u narednom periodu. Zakon na snagu stupa za osam dana nakon što se objavi u Službenom listu, a nakon toga nas očekuje ponovo usijana situacija jer iz KS-a najavljuju apelaciju Ustavnom sudu. Svi kantoni će nakon stupanja na snagu ovog zakona morati krenuti u rebalanse budžeta.

Raspodjela javnih prihoda u Federaciji, posljednjih dana, jedna je od tema koja usijava federalnu političku scenu i dovodi do rata među kantonima. Ko kome uzima ponder, a ko će od uzetog imati koristi ili neće? Izmjene zakona o pripadnosti javnih prihoda predviđaju da se Kantonu Sarajevo postojeći ponder 2 smanji na 1,5 te da svake naredne godine bude umanjivan za dodatnih 0,1 posto sve dok se u konačnici ne dođe do koeficijenta 1,3.

Predlagači navode da će ove izmjene dovesti do pravednije raspodjele javnih prihoda te da su prema dosadašnjem zakonu pojedini kantoni privilegirani, misleći na Kanton Sarajevo.

Atmosfera u sali Doma naroda dovedena je do usijanja. Ko je oštećen, kome se otima i što se otima kada oni koji su do sada bili oštećeni neće ovom izmjenom dobiti ono što im zaista pripada, navode delegati iz Kantona Sarajevo. Nadalje, kriteriji prema kojima se prihodi dijele – broj stanovnika, površina kantona, broj učenika u osnovnim i srednjim školama – u dugom vremenskom periodu pravio je štetu Tuzlanskom kantonu, navode delegati iz tog dijela Federacije. Zbog toga se danas sva rasprava mogla sumirati na to šta će dobiti TK od smanjenja Kantonu Sarajevo.

I nije ovo jedini problem. Nekim delegatima bio je sporan rok u kojem ovaj zakon stupa na snagu. U Vladinom prijedlogu navedeno je da će se to desiti 8 dana od usvajanja.

I nije ponder bio jedini predmet rasprave. Na dnevnom redu bile su i izmjene zakona o PIO-u koje su trebale omogućiti redovno i vanredno usklađivanje penzija – dakle, povećanje.

I to nije bilo sporno nikome, ali pojedini delegati imali su zamjerke sto se pod ovim uvukao i član 116 koji je, kako tvrde, diskriminatoran prema vanbračnim zajednicama i porodičnim penzijama.

I tu nije bio kraj. U predloženom zakonu otkriven je amandman na član zakona koji nije bio obuhvaćen predmetnim izmjenama, a postao je sastavni dio zakona. Počela je rasprava o ustavnosti, poštivanju poslovnika i traženju načina da se pravni vakum otkloni. Zatraženo je i mišljenje sekretara Doma.

Ionako rijetke, sve sjednice Federalnog parlamenta uglavnom izgledaju ovako. A ishodi gotovo nikakvi, dnevni redovi sve tanji, a kad se na njima i nađe nešto važno, građanima bitno, u ovom slučaju penzionerima, pronađe se greška. Iz nehata, procedura ili nečeg trećeg.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.