Na Sarajevski aerodrom stigao prvi kontingent vakcina

PRORADIO COVAX MEHANIZAM: Na Sarajevski aerodrom stigao prvi kontingent vakcina

Danas u 10:30 sati na Sarajevski aerodrom sletio je cargo avion kompanije Icar Air s prvim kontingentom vakcina koje će BiH dobiti putem COVAX mehanizma.

Kako je ranije i najavljeno, BiH će danas dobiti prvi kontingent vakcina (ukupno 48.000  doza) putem COVAX mehanizma.

Riječ je zapravo o dva avio leta: u prijepodnevnim satima trebao bi stići 23.400 doza vakcina “BioNTech/Pfizer”, a drugim letom, u večenjim satima,  26.400 doza “AstraZeneca” vakcina.

BiH je kroz COVAX mehanizam naručila i platila 1.232.000 doza. Vrsta vakcina ovisi od COVAX mehanizma, odnosno od toga kojim vakcinama raspolažu u okviru mehanizma. Trenutno, za BiH je predviđena isporuka BioNTech-Pfizer i AstraZeneca.

Proces nabave cjepiva putem COVAX mehanizma u BiH pokrenut je u srpnju, a ugovor je potpisan 18. septembra 2020. godine. Tim mehanizmom, koji obuhvaća 186 zemalja, koordinira Globalna alijansa za vakcine (GAVI), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Koalicija za pripravnost na epidemije (CEPI).

Federacija BiH, Republika Srpska i Brčko distrikt su za nabavku vakcina kroz COVAX mehanizam iz državnog budžeta izdvojili oko 13 miliona dolara, a naručene količine su predviđene za imunizaciju oko 20 posto stanovništva.

Prema saznajima “Slobodne Bosne”, do kraja ove sedmice, u Sarajevo bi trebalo stići i 30.000 doza vakcina koje je Turska donirala BiH, a krajem naredne sedmice i 50.000 doza vakcina koje je Kina donirala našoj državi.

(SL.B.)