NaslovnicaBiHNa protestima...

Na protestima ispred OHR-a bilo više od 7.000 građana, nastavak sutra

Prema procjenama MUP-a KS više od 7 hiljada građana okupilo se pred OHR-om zbog najavljenog nametanja odluke visokog predstavnika. Građanima su se pridružili političari, kako iz vlasti, tako i iz opozicije. Uglavnom, iz Federacije, bez predstavnika stranaka iz HNS-a. Schmidtu su poručili kratko i jasno: ili odustanite na vrijeme ili podnesite ostavku.

Nekoliko hiljada građana okupilo se pred OHR-om. Razlog je najava nametanja odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta, kojom se predviđaju izmjene Izbornog zakona i izmjene Ustava Federacije. Te promjene ocjenjene su neprihvatljivim i nedopustivim u BiH. Građani jednoglasni, za nedjeljivu, jedinstvenu i demokratsku BiH, bez etničkih podjela. Schmidtu su poručili da odustane ili u suprotnom da podnese ostavku.

“Ovo što kažu da treba Schmidt da nametne ili da odluči sutra, apsolutno je neprihvatljivo za nas.”

“Ovo je preventiva, da pokažemo da nismo za to.”

“Ako u njegovoj državi postoji legitimno predstavljanje i u njegovom izbornom zakonu njegove Njemačke, neka nam odmah stavi taj zakon…ne damo.”

“Ne sviđa nam se šta je pripremio ovaj Schmidt. Ovo stvarno nije nešto uredu….Umjesto da idemo napred, on nas vraća nazad.”

Moguće nametanje Schmidtove odluke ujedinilo je bh. stranke. Svi, osim stranaka okupljenih oko HNS-a saglasni su da se spornoj odluci mora pružiti otpor. Narušavanje stabilnosti i sigurnosti Bosne i Hercegovine koje bi donijele izmjene Izbornog zakona i izmjene Ustava Federacije se moraju zaustaviti.

“Ovo je prilika da se raščisti ko su zapravo pravi prijatelji BiH, a koji nisu, koji hoće ovu zemlju podijeljenu, koji hoće da ovom zemljom vlada neka vrsta hrvatsko-srpskog kraljevstva novog na Balkanu, a koji su zaista prijatelji ove zemlje, koji misle da ova zemlja treba biti uređena kao svaka druga zemlja, kao Schmidtova zemlja naprimjer”, kazao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Ključni zahtjev okupljenih bio je poziv visokom predstavniku da se konačno oglasi i potvrdi ili negira sve špekulacije koje se ne stišavaju od trenutka kada je najavljeno da će Schmidt još jednom, tačnije, treći put ove godine iskoristiti bonske ovlasti i tako nametnuti sporne izmjene. No, od Schmidta nije bilo odgovora. A, iz OHR-a je ranije, stigla tek podrška pravu građana na mirne proteste, te su podsjetili da su temeljna prava sloboda izražavanja i pravo na mirno okupljanje sve dok se ona uživaju na miran način i u skladu sa zakonom. A, to pravo, građani će iskoristiti i sutra, za kada su najavili nove proteste.

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.