Na prigodan način obilježen Dan nezavisnosti BiH

Polaganjem cvijeća na Spomen kosturnicu borcima NOR-a, Spomen obilježje šehidima i poginulim borcima i na Trgu žrtava genocida u Srebrenici, u Visokom je na prigodan način obilježen jedan od najznačajnijih praznika u historiji naše domovine, 1. mart – Dan nezavisnosti.

Cvijeće su položili predstavnici lokalne vlasti, predvođeni gradonačenikom, Mirzom Ganićem i predsjedavajućim Gradskog vijeća, Nikolom Pekićem, a cvijeće su položili i predstavnici boračkih Udruženja sa područja našeg grada, predstavnici Asocijacija mladih političkih stranaka te predstavnici ostalih građanskih Udruženja koja baštine tradiciju čuvanja sjećanja i značaja bosanskohercegovačkog hiljadugodišnjeg državnog i svakog drugog identiteta.

Podsjećamo i da je obilježavanja Dana nezavisnosti u našem gradu započelo još u petak, 26. februara izložbom u Zavičajnom muzeju Visoko, koji je u saradnji sa Historijskim arhivom Sarajevo upriličio izložbu: „Gradovi Bosne i Hercegovine u Zbirci fotografija i razglednica Historijskog arhiva Sarajevo.“

Još jednom treba naglasiti da je Dan nezavisnosti jedan od najvažnijih datuma u historiji naše jedine domovine Bosne i Hercegovine. Obilježavanje ovog velikog praznika je prilika za podsjećanje na ključno razdoblje u kojem je naša država potvrdila historijski i državotvorni kontinuitet, sticanjem nezavisnosti, suverenosti i međunarodnog priznanja.

Sa posebnim emocijama uvijek se dostojanstveno sjećamo najhrabrijih sinova našeg grada i naše domovine, koji su svoja imena zlatnim slovima ugravirali u historiju slobodne, nezavisne i ponosne Bosne i Hercegovine, države svih naroda koji u njoj vjekovima žive i koji su najbolji primjer multietničnosti, tolerancije, zajedničkog života i multikulturalnosti.

visoko-rtv.ba