Na Marsu pronađena voda i to u tekućem stanju

706

Iako se donedavno smatralo da je Mars prehladan da bi na njemu bilo tekuće vode, rover Curiosity pronašao je vodu ispod površine planeta, i to u tekućem stanju.

Profesor Andrew Coates objašnjava: “Svi dosadašnji dokazi ukazivali su na to da bi voda na Marsu mogla biti samo u obliku permafrosta. Ovo je prvi put da imamo dokaze tekuće vode na Marsu”. Najnoviji podaci tako pokazuju da je tlo Marsa vlažno zbog prisutnosti soli, koja znatno snižava tačku ledišta vode. U kombinaciji s ostalim uslovima na Marsu, tekuća voda može se pronaći i na temperaturi od -70 stepeni.

Nova mjerenja iz kratera Gale pokazuju da je zimskim noćima, sve do svitanja, idealna temperatura za pojavu tekuće lužine. Uprkos tome što se voda smatra izvorom života, za sada se čini da uslovi na Marsu ipak ne podržavaju nastajanje života. Iako na Zemlji postoje organizmi koji preživljavaju u uslovima visokog saliniteta, glavni problem Marsa je radijacija, objašnjava Morten Bo Madsen sa Univerziteta u Kopenhagenu.

Zbog toga naučnici i dalje smatraju da je život na Marsu nestao prije barem milijardu godina, ako ga je planet ikada uopće podržavao.

danas.hr/Visoko.co.ba

Komentari

komentara