NaslovnicaBiHNa lokalitetu...

Na lokalitetu Kacelj ekshumirani posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve proteklog rata

Posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su danas na lokalitetu Kacelj, 10 kilometara jugoistočno od Ustikoline, u općini Foča (FBiH).

Prema informacijama sa kojima raspolaže Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine, pretpostavlja se da se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je na ovom području nestala 1992. godine. Uz posmrtne ostatke pronađena je i obuća kao i nešto odjeće.

Posmrtne ostatke istražitelji su na ovom izuzetno nepristupačnom i zahtjevnom lokalitetu otkrili u proteklom periodu, nakon čega je uslijedilo deminiranje terena kako bi se stvorili uvjeti za ekshumaciju odnosno asanaciju terena.

Nakon ekshumacije posmrtni ostaci će biti prebačeni u Centar za obdukciju i identifikaciju u Goraždu radi sudsko – medicinske i kriminalističko – tehničke obrade. Također će uslijediti i izuzimanje koštanih uzoraka kako bi se ovi posmrtni ostaci mogli identificirati uz pomoć DNK metode.

Ekshumacijom je rukovodilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, a izvršena je prema naredbi Suda Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.