Na Kovačima obilježena 17. godišnjica smrti prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića

Cvijeće su položile brojne delegacije državnog, federalnog i nižih nivoa vlasti u BiH, predstavnici diplomatskog kora, boračkih udruženja i drugi


Povodom 17. godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik i ministar za boračka pitanja KS Hajrudin Grabovica položili su danas cvijeće na njegov mezar i zajednički nišan na Šehidskom mezarju Kovači.

Cvijeće su položile brojne delegacije državnog, federalnog i nižih nivoa vlasti u BiH, predstavnici diplomatskog kora, boračkih udruženja i drugi.

U organizaciji JU Muzej „Alija Izetbegović“, večeras u 19 sati bit će upriličena akademija u sarajevskoj Vijećnici, u okviru koje će biti predstavljena i izložba koja obuhvata fotografije, eksponate i dokumente iz privatnog i političkog života Alije Izetbegovića.

Muzej izložbu organizira u saradnji s Fondacijom “Alija Izetbegović”.

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj posjetilaca na ovogodišnjoj akademiji bit će ograničen.

Pomenutu izložbu će posjetioci moći pogledati do 29. oktobra 2020.godine.

Alija Izetbegović bio je prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovni komandant Armije RBiH tokom agresije na BiH.

Rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu, a umro je 19. oktobra 2003. godine u Sarajevu.

(Fena/mr)