NaslovnicaPreporukaNa jezeru Kop...

Na jezeru Kop Šićki Brod održan 4. Međunarodni kup u podvodnoj fotografiji

Ovog vikenda na jezeru Kop Šićki Brod, između Lukavca i Tuzle, održan je 4. Međunarodni kup u podvodnoj fotografiji. Zanimljivost je da je ovo vještačko jezero nastalo na nekadašnjem površinskom ugljenokopu, lokaciji koja je bila namijenjena odlaganju šljake iz Termoelektrane Tuzla, u međuvremenu postalo veoma atraktivna turistička lokacija izuzetno bogata biljnim i životinskim svijetom.

Dobar podvodni fotograf najprije mora ovladati vještinom ronjenja, pa stoga ne čudi što je organizator Kupa podvodne fotografije upravo Eko ronilačka grupa invalida Lukavac, koja postoji već 10 godina.

“Očarani ljepotom tog podvodnog svijeta, u želji da se to pokaže svima onima koji ne rone, pojavila se I ljubav prema toj podvodnoj fotografiji koja prvenstveno ima za cilj i da pokaže ove ljepote sa kojima se mi susrećemo”, rekao je Bilal Šarić, predsjednik Eko ronilačke grupe invalida Lukavac.

Kup je ove godine okupio 50-ak podvodnih fotografa iz BiH i Srbije, takmičili su se u dvije kategorije, a teme su bile podvodni ambijent, fotografija ribe i makrofotografija.

“ Definitivni jezero Šićki kop je najizuzetnije jezero, bogato je živim svetom, svega ima i vrlo me je iznenadila savest građana, ljudi koji se kupaju i obitavaju na ovom jezeru, kako čuvaju”, kaže Jovan Petrovski, član Ronilačkog kluba “Roniti se mora”, Bela crkva, Srbija.

“Nedavno sam dobila svoju prvu zvjezdicu, danas mi je ovo prvo takmičenje,mnogo sam uzbuđena, intenzivno sam radila, vježbala sam, fotografisala”, priča Keneta Husović, članica Eko ronilačke grupe invalida Lukavac.

A, takmičari koji su pretendirali na nagrade, posebno dobro su morali ovladati tehnikom vještačkog osvjetljenja.

“Pod vodom kad osvijetlimo sa vještačkom rasvjetom to su zaista te realne boje. Mi kad ronimo bez rasvjete, bez ronilačke lampe, bez fleševa, povećanjem dubine sve nam je plavo, zeleno, zato što se osnovne boje, crvena, narandžasta, žuta, gube već na 2-3 metra dubine”, istakao je Adnan Drnda, član žirija.

Najveća dubina jezera kop je 35 metara, a biljni i životinjski svijet obitava do dubine od 4 metra. Jezero slovi kao jedno od najbistrijih u regionu.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Mirela Čanović

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.