Na inicijativu donatora sarajevske žičare i njegove supruge festival iz Švicarske seli u BiH

Talis Festival & Academy, švicarski festival kamerne muzike, ove godine se od 30. jula do 3. augusta prvi put održava u Sarajevu, između ostalog i na inicijativu donatora sarajevske žičare dr. Edmonda Offermana i njegove supruge Maje Serdarević.
Ovaj festival u Švicarskoj postoji već pet godina i poznat je po inovativnom programu i jedinstvenom doživljaju. Učesnici festivala dolaze iz 12 zemalja, uključujući kompozitora Miguela Del Aguila, nominovanog za nagradu Grammy, kao i članove opernih orkestara iz Ciriha, New Yorka, Simfonijskog orkestra iz Baltimora i Kamernog teatra iz Ciriha.

“Ideja da dovedemo festival u Sarajevo mi se veoma dopala. Multikulturalno nasljeđe i internacionalna publika čine Sarajevo idealnim mjestom za Talis Festival čiji izvođači i kompozitori dolaze iz cijelog svijeta”, kazala je osnivačica i umjetnička direktorica festivala Maria Wildhaber.

Da Sarajevo ima veoma bogatu kulturu potvrdila je i ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer.

“Švicarska ambasada je veoma rado podržala Talis Festival. Nadamo se da će Talis Festival & Academy dodatno doprinijeti jačanju kulturnih veza između naše dvije zemlje”, poručila je ambasadorica.

Festival se sastoji od pet večernjih koncerata od 30.07. do 03.08.2019, a publika će biti u prilici da svaku večer prisustvuje premijeri djela jednog od festivalskih kompozitora.

Zahvaljujući podršci gradonačelnika Sarajeva festival se otvara koncertom u Vijećnici. Ovaj koncert pod nazivom “Veličanstvena noć” će, pored Mozarta i Mendelssohna, predstaviti i djela festivalskog gosta – kompozitora Miguela del Aguila, kao i djelo Edina Hadžića, u premijernom aranžmanu za četiri fagota, po kome je ovaj koncert i dobio ime.

U čast švicarskog nacionalnog praznika koncert 2. augusta, pod nazivom “Made in Switzerland” je inspirisan festivalskim korijenima u Švicarskoj. Kompozicije koje će biti izvedene tu večer su djela švicarskih kompozitora Ernesta Blocha, Jürga Wyttenbacha, Thomasa Demenga, Franka Martina i Paula Juona.

Na završnom koncertu 3. augusta, pod nazivom “Bečki klasici” bit će izvedena djela Haydna, Mozarta i Beethovena.

Talis Festival u Sarajevu organizuje se uz podršku švicarske fondacije za kulturu ProHelvetia i Ambasade Švicarske u BiH.

Talis Festival & Academy osnovan je 2014. u Saas Feeu kao neprofitna organizacija. Misija festivala je da omogući mladim muzičarima da nastupaju zajedno sa svjetski renomiranim muzičarima i savremenim kompozitorima, upoznavajući se istovremeno sa klasičnim i savremenim muzičkim repertoarom.

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.