Na današnji dan:Krunisanje kralja Tvrtka I (1353-1377-1391)

Krunidba bana bosanskog Tvrtka za kralja Bosne najvjerovatnije je obavljena na Mitrovdan 26. oktobra 1377. godine. Pretpostavlja se da je Tvrtko I krunu primio iz ruku djeda Crkve bosanske koji je bio zadužen za legitimiranje državne vlasti u Bosni. Krunisanje Tvrtka I za kralja desilo se u crkvi sv. Nikole u Milima (Visoko) gdje je i grobno mjesto kralja. Poznato je da Bosna doživljava veliki napredak za vrijeme vladavine Tvrtka I tačnije rečeno bila je na vrhuncu svoje srednjovjekovne moći što se ogleda u tome da je svoje granice proširila na dijelove sadašnje Srbije, Hrvatske i Crne Gore. U povelji iz 1378. godine Tvrtko I navodi da je okrunjen sugubim vijencem što je značilo da ima vlast nad dvije države: Bosnom kojom je vladao po pravu nasljedstva svojih predaka i Srbijom koja je bila zemlja njegovih praroditelja koja nije imala nasljednika zbog izumiranja vladarske dinastije Nemanjića.

Zavičajni muzej Visoko / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.