NaslovnicaBiHNa današnji d...

Na današnji dan prije 643 godine u Milima kod Visokog krunisan najveći bosanski vladar Tvrtko I Kotromanić

Na današnji dan, 26. oktobra 1377. godine u Milima je krunisan jedan od najvećih bosanskih vladara, Tvrtko I Kotromanić. Danas se navršavaju pune 643 godine od njegovog krunisanja. Tvrtkovim krunisanjem uspostavljena je nezavisna Kraljevina Bosna, a za vrijeme njegove vladavine Bosna postaje najmoćnija država na Balkanu.

Za vrijeme njegove vladavine Bosna je obuhvatala i kompletnu Dalmaciju, bila je prva država koja je uvela u upotrebu vatreno oružje, a za vrijeme Tvrtkove vladavine kovan je zlatni novac koji je u to vrijeme po veličini bio četiri puta veći od novca ostalih evropskih zemalja. Jedna zanimljivost je vezana za taj novac, naime krajem devedesetih godina jedan primjerak tog novca se našao na aukciji u Zagrebu, međutim predstavnici BiH nisu uspjeli doći do tog jedinstvenog primjerka bosanskog novca, za koji je nepoznati aukcionar ponudio veću svotu novca i dobio ga u svoje vlasništvo. Tvrtko I Kotromanić je umro 10. marta 1391. godine, a naslijedio ga je njegov rođak Stjepan Dabiša.

Nedovoljna briga države i lokalne zajednice o historijskim mjestima i datumima

Iako se nedaleko od Visokog nalazi krunidbeno mjesto bosanskih vladara i crkva u Milima, ova država ne brine o svojim historijskim mjestima (i spomenicima pod nacionalnom zaštitom), tako da su ostaci crkve u lošem stanju, jedno vrijeme nije postojala ni oznaka da se radi o krunidbenom mjestu bosanskih vladara.

Visoko osim jedne ulice nikada nije na neki drugi način pokazalo brigu o histroriji, čiji je veliki dio nastajao upravo nedaleko od Visokog, a jedino što ostaje jeste nada da će se ovakav odnos prema svijetloj historiji promijeniti i da će mjesta poput crkve u Milima, kao i bitni datumi, početi da se obilježavaju na dostojan način.

 

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.