Lokalne TemeNa Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima obilježen Dan šehida

Na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima obilježen Dan šehida

Danas je na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima u Visokom obilježen Dan šehida. Tom prilikom gradonačelnik Ganić je kazao:

– Uzvišeni Allah dž.š. u Kur'anu za šehida kaže da je on živ i da vidi nagradu koja ga čeka za žrtvu koju je podnio. Riječ šehid u vremenu agresije na našu domovinu BiH imala je samo jedno značenje, a to je “svjedok koji je na Allahovom putu položio život za slobodu”. Zahvaljujući hrabrim borcima, herojima Armije BiH mi danas slobodno živimo, krećemo se i ponosno izgovaramo riječ “Bošnjak”. Po prvi put u historiji Bošnjaci imaju političku moć, pravo koje im je davno oduzeto, po prvi put ne spadamo u “ostale” već jasno i glasno kažemo ko smo i šta smo.

Ponekad potajno strahujem i pitam se, hoće li mlađe generacije koje nisu zapamtile rat i stradanja, razumjeti žrtvu koju su šehidi dali za domovinu. Ali kada se osvrnem oko sebe danas, vidim kao i prethodnih godina djecu, učenike i studente koji stoje mirno i osluškuju priče o velikanima jednog vremena koji su bili dio nas, i tada sam siguran da sjećanje na njih neće izblijediti i amanet koji su ostavili ce i dalje živjeti.

Ovaj dan širom zemlje se obilježava na miran i dostojanstven način što ističe naše karakterne osobine kao naroda. Jednostavni, skrušeni i dostojanstveni u svom postojanju. Uprkos tome, nećemo i ne smijemo dozvoliti da ljudski životi koji su izgubljeni budu uzaludni, jer onaj koji zaboravi svoju historiju osuđen je na propast i gubitak identiteta, a svi znamo da je cijena tada previsoka.

Čuvajmo svetost islama i slobode u jedinoj nam domovini. Čuvajmo, jer mi druge zemlje nemamo. Ovo je naš vatan, naš amanet i bit će naš vječni smiraj. Molim Allaha dž.š. da višestruko nagradi sve šehide i njihove porodice, poginule borce i civile našeg grada i da nam čuva našu Bosnu od zlih sila koje je vrebaju, te da našoj braći u Palestini podari dugo priželjkivanu slobodu koja im je prisilno oduzeta. Amin!

Visoko.co.ba/Mirza Ganić


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE