NaslovnicaBiHNa čekanju i ...

Na čekanju i građani i zakoni, delegatima se ne žuri

Pune ruke posla za državni Dom naroda, ali njima se po svemu sudeći ne žuri da posao završe. Tako ni danas nije došlo do ukidanja akciza na gorivo, a i na izmjene zakona o PDV-u još ćemo čekati. One su, doduše, danas usvojene u prvom čitanju, ali sada slijede procedure koje su za našu državu uvijek bolne i duge. Zanimljivo je bilo i kada je riječ o evropskom putu Bosne i Hercegovine, bez usvojenih zakona, izaslanici samo sa željom da ubrzano uđemo u Evropsku uniju.

Na čekanju i građani i zakoni, jer delegatima se ne žuri. Hitno oborena bilo kakvih hitnost zakona – i o ukidanju akciza i o PDV-u. Presudili su glasovi SNSD-a. Istina, izmjene PDV-a usvojene su u prvom čitanju u redovnoj proceduri. Ne zbog građana nego politike. Time je i zvanično otpočeo proces SNSD-a da zakoni prvo dobiju podršku enitetske, pa onda, možda, i državne institucije.

“Narodna skupština je donijela zaključke, obavezujuće za sve srpske predstavnike u institucijama BiH. Dobro je rješenje da bude 0 posto”, rekla je Dušanka Majkić, delegat u Domu naroda BiH (SNSD).

“Postoji naznake da je ovo sve samo igra i da su u potrazi za razlogom da u drugom krugu odbiju taj zakon”, smatra Mladen Bosić, delegat u Domu naroda BiH (SDS).

A u sali je bilo burno. O pitanjima, činjenicama i efektima.

“Koji su to ekonomski efenti, socijalni, finansijski, gospodarski, politički? Nijedan odgovor na ova pitanja osim, možda, političkog i na jedan način populističkog nisam dobila”, rekla je Lidija Bradara, predsjedavajuća Kluba Hrvata u Domu naroda BiH (HDZ BiH)

Pa su jedni zaključili, drugi presudili:

“Bolje je biti bogat i zdrav nego siromašan i bolestan. Jer ako si bolestan, džaba ti što si siromašan”, naveo je Bosić.

“Dodik je jučer srednji prst pokazao novinarima, a delegati SNSD-a danas svim građanima”, poručio je Saša Magazinović, član Predsjedništva SDP-a.

I nije ekonomija jedina podijelila delegate već i evropski put. I to je apsurdno. Istovremeno su i za i protiv. Tako je usvojen zaključak da se institucijama Unije uputi zahtjev za ubrzano dobijanje kandidatskog statusa.

“Duboko vjerujem da je to put da i sebe uozbiljimo, da u svoje prioritete sami stavimo, bez ikakvih poticaja nekog izvana, sve ono što nam treba da bismo ovladali evropskim standardima i da otvorili za BiH integracijski proces”, izjavio je Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda BiH (HDZ BiH)

A onda su neophodni zakoni ostavljeni za drugi put. Onaj o VSTV-u rukama je SNSD-a, a o sprečavanju sukoba interesa – potpomognuti HDZ-om BiH. Suština Zakona ostala je neobjašnjena.

Bez ovih zakona nema ni mogućnosti za dobijanje kandidatskog statusa ili napretka na evropskom putu, na koji se često pozivamo. HDZ i SNSD i protiv inicijative da se Dom odredi o Ukrajini. Dakle, dvije stolice i više interesa.

“Danas se pokazalo da ruski režim na čelu s Putinom i ruska Duma imaju više pristalica u Domu naroda nego Evropski parlament”, kazao je Denis Bećirović, delegat u Domu naroda BiH (SDP).

Balansiraju da se ne zamjere Ruskoj Federaciji, ocijenio je Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda BiH.

“Zašto se kod nas hoće preko koljena? Članstvo u EU nije blickrig nego put. To vam je jasno. Nemoguće da SDA ima jednu većinu u Zastupničkom, a drugu u Domu naroda i da garantuje da trasira put ka EU. Moraju da ponesu odgovornost zajedno s nama”, poručio je Nikola Špirić, delegat u Domu naroda BiH (SNSD).

Odgovornost je riječ koja u ovoj instituciji najčešće ne postoji. Pokazalo se i danas, i to gotovo na većini tačaka dnevnog reda. Onih za građane bitnih.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.