NaslovnicaBiHNa birou veli...

Na birou veliki broj nezaposlenih, a poslodavci ne mogu naći radnike

Veliki broj nezaposlenih osoba jedan je od najvećih problema s kojima se godinama suočava Bosna i Hercegovina. Nezaposlene osobe žrtve su loše ekonomije i političkog sistema. Veliki problem predstavlja i neusklađenost zanimanja s tržištem rada. Visoka stopa nezaposlenih i niske plaće svrstali su Bosnu i Hercegovinu na dno evropske ljestvice.

Prema podacima Agencije za statistiku, broj registrovanih nezaposlenih osoba u Bosni i Hercegovini iznosi više od 370.000 što predstavlja povećanje za 0,4% u odnosu na prethodnu godinu. Od ukupnog broja osoba koje traže zaposlenje 52% su žene, tačnije, preko 216.000. Ako posmatramo nezaposlene po kvalifikacionoj strukturi, uočavamo da je najveći broj visokokvalifikovanih, tačnije više od 120.000 zatim slijede osobe sa srednjom stručnom spremom – 107.000 i preko 102.000 nekvalifikovanih osoba.

Statistički podaci su najbolji pokazatelj surove realnosti koju žive građani Bosne i Hercegovine. Kvalitetno visoko obrazovanje već odavno ne predstavlja korak ka sigurnom zaposlenju. Nemamo razvijenu ekonomiju, uništena su brojna preduzeća, sve su to razlozi koji znatno utječu na veliku nezaposlenost, ističe ekonomski analitičar Damir Bećirović.

“Nemamo povoljnu ekonomsku i poslovnu klimu. Kao posljedica toga nemamo dinamiziranje ekonomske aktivnosti. Sve za posljedicu ima visok nivo nezaposlenih osoba. Danas, nažalost, imamo zanimljivu pojavu u Bosni i Hercegovini: na birou je veliki broj nezaposlenih, a s druge strane imamo poslodavce koji ne mogu naći zaposlenike. Zato što je dugotrajna nezaposlenost pasivizirala”, dodaje Bećirović.

Dugotrajna nezaposlenost rezultira gubljenjem samopouzdanja i pasivnošću. Nezaposlene osobe mogu birati između odlaska u inozemstvo i čekanja u redu na birou za zapošljavanje, nadajući se potencijalnom radom mjestu.

Dok znanja imamo, radnih mjesta i mogućnosti za rad sve je manje. Iako situacija u Bosni i Hercegovini o pitanju zaposlenja nije na zavidnom nivou, u Kantonu Sarajevo je drugačija slika. Iz Službe za zapošljavanje tvrde da je broj nezaposlenih manji u odnosu na prethodnu godinu.

“Trenutno se na evidenciji na birou nalazi oko 58.000 nezaposlenih, od čega su 6.000 mladi, a od njih su 4.000 žene. Prošle godine u ovom istom mjesecu bilo je 61.000 nezaposlenih. Imali smo najveći budžet od skoro 20 miliona KM, a raspisali smo 12 mjera kojim smo pokušali obuhvatiti sve kategorije”, ističe Tomislav Martinović, direktor JU Služba za zapošljavanje KS-a.

Broj nezaposlenih u Bosni i Hercegovini svake godine je viši, kao i problemi građana koji krive vlast i politički sistem. Riješenje se ne nazire, kao ni bolja ekonomska slika. Postavlja se pitanje da li je u Bosni i Hercegovini bolje imati poznanstvo prilikom zapošljavanja nego diplomu i znanje.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.