NaslovnicaSvijetEvropaNa Alpama pog...

Na Alpama poginulo osam planinara

Osam planinara poginulo je u tri različite nesreće u austrijskim i italijanskim Alpima.

Austrijski Crveni krst saopštio je da je pet planinara poginulo u austrijskim Alpima u Vildgerloštalu na vrhu Gabler istočno od Inzbruka, a šesti alpinista je teže povrjeđen.

“Grupa od šest muškaraca iz Altoetinga iz njemačke pokrajine Bavarske bili su vezani zajedno kada su pali u udaljeni dio planine na visini od oko 2.000 metara. Jedini šreživjeli planinar prebačen je helikopterom u Salsburg i trenutno je u stabilnom stanju”, javlja austrijska medijska kuća “ORF”.

Šef spasilačke ekipe Martin Rejholf izjavio je da sve ukazuje na to da se jedan od planinara okliznuo i pao povukavši ostale za sobom. Grupa je pala sa visine od 200 metara niz strmu padinu prekrivenu ledom.

Tri planinara iz Italije, takođe su poginula tokom ovog vikenda. Dva planinara danas su upala u pukotinu u glečeru u italijanskim Alpima. Italijanska novinska agencija ANSA javila je da je jedan od planinara spašen ali da je kasnije podlegao povredama.

Treći italijanski planinar poginuo je juče kada su ga u oblasti Valtelina Alpina zapadno od Trenta i nedaleko od granice sa Švajcarskom pogodile stijene.

vijesti.ba/visoko.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.