N1: Sa manje od 1.000 eura u kampanji postala načelnica

Finansijski izvještaji političkih stranaka za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini pokazali su koliko stranke umiju biti taktične po pitanju troškova – prema onome što se u njihovim dokumentima navodi, uglavnom se nije mnogo trošilo i uglavnom se trošilo pametno.

Dakako, niko tek tako neće priznati vlastite greške u poslovanju. Navode se iznosi, pokriveni i zaokruženi, a osim političkih stranaka, izvještaje su nakon izbora, dužni bili poslati i nezavisni kandidati. I kandidatkinje naravno.

Tako je načelnica Općine Visoko Amra Babić u kompletnu kampanju uložia manje od 2.000 kovertibilnih maraka pokazavši tako da se uz dobar koncept, kvalitetan program i prethodno predan rad na istoj poziciji, može postići odličan izborni rezultat.

amra babićIzvor: N1

 Ona je, kao nezavisna kandidatkinja, osvojila blizu 13.000 glasova što je bilo dovoljno za ubjedljivu pobjedu. Prvi pratilac je, primjerice, zaostao za skoro 7.000 glasova bez ikakvih realnih šansi da ugrozi neprikosnovenu načelnicu.

Kampanja od tačno 1968 maraka finansirana je iz ličnih sredstava, bez podrške drugih fizičkih lica ili kompanija. Za načelničko mjesto u Općini koja je prema popisu stanovništva iz 2013. godine brojala više od 40.000 stanovnika.

Amra Babić nekadašnji je kadar Stranke demokratske akcije. Iz SDA je isključena odlukom Izvršnog odbora. Njena kampanja je bila mirna, bez pretencioznih riječi, teških najava i glamuroznih javnih skupova. I pobijedila je.

N1

amra babić visokoIzvor: N1