PreporukaTemeN1: Čiji je kralj Tvrtko? Banjaluka želi izgraditi spomenik

N1: Čiji je kralj Tvrtko? Banjaluka želi izgraditi spomenik

U Banjaluci u užem centru grada počinje renoviranje Gajeve ulice, koja se nalazi tik iza popularne Boske. Plan je da se ulica zatvori za saobraćaj dugoročno, te da bude proširena pješačka zona i turistička ponuda.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković potvrdio je da se razmatra i da Gajeva promijeni ime u ulicu Kralja Tvrtka I Kotromanića, te da se na spoju sa Jevrejskom izgradi veliki monument, bista od “3-4-5 metara visine”, ili Kulina Bana, ili Kralja Tvrka Kotromanića. O svemu raspravlja stručna akademska javnost, a prijedloga je više:

“Na tom malom mini trgu će Banjaluka nakon mnogo godina dobiti veliku bistu, statuu, postament, 3-4-5- m visine, posvećeno onim ljudima, onom čovjeku koji to zaslužuje. Ja kao gradonačelnik neću o tome odlučivati. Uključili smo akademsku zajednicu, književnike, profesore, istoričare, univerzitet. Već smo imali niz sastanaka. Po kome da bude poznat ovaj dio Banjaluke? Ko je ta osoba koja je obavezala Banjaluku, Republiku Spsku i srpski narod da se ovdje u centru grada nalazi njegov postament i ime i prezime. Dobićemo nešto novo nego što imamo u ovom trenutku”, kaže.

Upitan da li će spomenik, gotovo nadomak Trga Krajine biti posvećen kralju Tvrtku Kotromaniću, odgovara:

“Postoji mnogo ideja. Jedna od tih je i ta. Tvrko ima ulicu na Petrićevcu, možda da se se potencijalno ona zamijeni sa ovom, a da bista, ili statua bude Kulinu banu i njegovoj povelji koja bi jasno rekla da naš narod veže korijene za ove prostore i Bosnu i Hercegovinu i koliko je to neodvojivo od identiteta našeg naroda. Imamo snažne incijative i za Dijanu Budisavlkević, i za Vasu Pelagića, vladiku Nikolaja Velimirovića, vladiku Platona. Naše sveštenstvo smatra da dio duhovnih ljudi treba da bude u crkvenim dvorištima. Otvorićemo širu raspravu”, kaže Srtanivuković.

Objašnjava da srpski narod ne pamti istoriju samo 30 godina, koliko na ovim prostorima postoji Republika Srpska, koje se najviše voli, naglašava. Stanivuković kaže da je cilj da se memorijalizacijom pokaže viševjekovno postojanje Srba na područjima i Bosne i Hercegovine.

Tvrtko Kotromanić je bio bosanski ban koji je 1377.godine krunisan za “kralja Srbima, Bosni, Pomorju i zapadnim stranama”, kako se navodi u autentičnoj povelji iz 1378. godine koja se nalazi u Dubrovniku.

Istoričari se spore i u vezi mjesta krunisanja, i u vezi identiteta, nasljeđa. Bošnjački, srpski i hrvatski istoričari često svojataju ovu značajnu istorijsku ličnosti, birajući iz Tvrkove biografije samo dijelove koje odgovaraju pojedinom miljeu, često političkom. Jedni vjeruju da je krunisan u manastiru Mileševa, dok drugi tvrde da je krunisan u crkvi u Milima nadomak Visokog.

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva donijeli su Nacrt o promijeni lokacije Tvrtkovom spomeniku u Sarajevu i ako procedura bude uspješna to će biti u Pofalićima. Spomenike bosanskog kralja Tvrtka imaju Tuzla i Prozor.

N1 / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE