MZ Rosulje dobija Spomen česmu šehidima …

KONAČNO MZ ROSULJE DOBIJA SPOMEN ČESMU ŠEHIDIMA, POGINULIM BORCIMA I CIVILNIM ŽRTVAMA RATA

Na inicijativu nosioca najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljangosp. Edina Hakanovića i zastupnika u federalnom parlamentu gosp. Mirze Ganića (SDA) upriličena je posjeta ministra za boračka pitanja gosp. Fahrudina Čolakovića Spomen česmi šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama minulog rata u MZ Rosulje, a u cilju osiguranja dodatnih finansijskih sredstava za završetak radova i svečano otvorenje.

Obzirom da je Spomen česma šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama minulog rata u MZ Rosulje izgrađena prije par godina, te da  do današnjeg dana nije uređena i završena ministar gosp. Fahrudin Čolaković je obećao hitnu finansijsku podršku Ministarstva za boračka pitanjaZe-Do kantona, a kako bi se u naredna dva mjeseca spomen česma uredila i svečano otvorila.

Domaćin posjete bio predsjednik MZ Rosulje gosp. Amir Balta, te je s istim odmah dogovoren islijed koraka koje treba ispoštovati, obzirom da će finansijska sredstva za završetak izgradnje Spomen česme biti veoma brzo prebačena na račun Općine Visoko.

 

SAOPĆENJE ZA MEDIJE – Press služba ZDK

 

MINISTAR  FAHRUDIN ČOLAKOVIĆ OBIŠAO ZAPOČETO SPOMEN -OBILJEŽJE U MZ ROSULJE, OPĆINA VISOKO I OBEĆAO POMOĆ VLADE ZDK

Fahrudin Čolaković, ministar za boračka pitanja obišao je započeto spomen- obilježje u Mjesnoj zajednici Rouslje, općina Visoko  koje već nekoliko godina stoji nezavršeno. Na zahtjev ove Mjesne zajednice ministar Čolaković je došao kako bi se lično uvjerio u realizaciju dosadašnjih akivnososti na izgradnji spomen-obilježja s obzirom da je Ministarstvo za boračka pitanja i ranije izdvojilo dio sredstava za ovo spomen obilježje.

Dogovoreno je da se zahtjev što prije uputi putem nadležne Službe za boračko – invalidsku zaštitu  Općine Visoko kako bi se ove građevinske sezone u potpunosti završili radovi na uređenju ovog spomen- obilježja.

„Imajući u vidu značaj i ulogu branilaca sa područja općine Visoko za odbranu cijele Bosne i Hercegovine, čini mi  zadovoljstvo da kako resorni ministar mogu pomoći u realizaciji ovog značajnog projekta čiji je zadatak očuvanje tekovina odbrambeno–oslobodilačkog rata  i izraz poštovanja i pijeteta prema onima koji su dali svoj život za odbranu domovine.“- naglasio je Čolaković.

Ove godine završeno je uređenje šehidskog mezarja u Žepču, Vlada ZDK je  planirala sredstva za završetak uređenja šehidskog mezarja u Olovu i dijela šehidskog mejzarja u Brezi te još nekoliko spomen-obilježja na području Zeničko – dobojskog kantona.

Do sada su u ovoj godini odobrena sredstva za četiri projekta u Zavidovićima, dva u Žepču, dva u Usori,  jedan u Kaknju a očekuje se zahjev za odobravanje sredstava za završetak spomen- obilježja u Tešnju.

Press služba