Muzička radionica u Zavičajnom muzeju u Visokom

257

Zavičajni muzej u Visokom u subotu je bio mjesto magičnog svijeta zvuka i melodije, mjesto zabavnog učenja i upoznavanja muzike. Na jednom mjestu našli su se instrumenti iz muzejskih zbirki i muzičke škole, te otkrili da svaki od njih ima svoju priču o postanku i da pripadaju različitim muzičkim porodicama. Otkrivena je njihova međusobna povezanost i razlike, veza sa nekim ličnostima iz davnih vremena i interesantne muzičke zanimljivosti.

“Zajedno smo istraživali historiju muzike i muzičkih instrumenata, nastanak zvuka, tonske razlike i melodije. U svijet magične muzičke čarolije vodili su nas učenici muzičke škole i predstavili ih na zanimljiv način. Učenici II – IV razreda OŠ “Alija Nametak” Buci , OŠ “Musa Ćazim Ćatić” i OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” Donje Moštre bili su aktivni učesnici radionice. Imali su potpunu slobodu pitati, dotaknuti, osjetiti, zasvirati i uživati”, rekli su iz visočkog Muzeja.

“Magični svijet melodije – zvuk, nota, kompozicija i instrument” je edukativno-kreativna muzička radionica koju su pripremili učenici i nastavno osoblje Škole za osnovno muzičko obrazovanje “Avdo Smajlović” Visoko i kustosi Zavičajnog muzeja Visoko. Za ovu priliku učesnici su dobili i prigodan poklon: edukativnu bojanku o muzičkim instrumentima, ali i prigodan slatkiš sponzora.

Komentari

komentara