Murali Nataše Konjević na zgradama širom BiH šalju poruku svakom ko ih pogleda

Nataša Konjević je 30-godišnja Banjalučanka i likovna umjetnica koja svojim muralima uljepšava zgrade u BiH, ali i šalje jake poruke koje se nalaze u svakom od njih.

Konjević je prije sedam godina diplomirala na Akademiji umjetnosti u Banja Luci, na smijeru Grafika. Iste godine je počela voditi i školu slikanja u NVO “Zdravo da ste”, uz čiju pomoć je odlazila na brojne međunarodne radionice iz oblasti stripa, ilustracije i murala. Razgovor za Klix.ba počinje riječima da se upravo tada javila ljubav prema primjenjenoj umjetnosti.

“Prošle godine sam završila Master studij na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odsjeku Grafika i knjiga i tu sam mnogo više naučila o ilustrovanju i dizajnu knjiga. Uz veliku pomoć mentorke profesorice Olivere Batajić-Sretenović, napisala sam, ilustrovala i dizajnirala svoju prvu slikovnicu naziva ‘Stvarno nestvarne priče'”, kaze Konjević.

Dok je bila dijete svoje vrijeme je ispunjavala crtanjem, ali tada nije ni pomišljala da će se time baviti kada odraste. Konkretnije korake ka umjetnosti napravila je u tinejdžerskim danima.

“Pri odabiru predmeta za maturski rad u Gimnaziji, izabrala sam Likovnu kulturu, a uz taj izbor dobila i sjajnog mentora profesora Srđana Kosića. On mi je predložio da probam upisati Likovnu akademiju. Ja sam prihvatila prijedlog, roditelji su me podržali, i 10+ godina kasnije nisam se pokajala zbog tog izbora. Inače, druge opcije za studije su bile Arhitektura, Biologija, Ekologija, Psihologija, Engleski jezik i druge”, dodaje naša sagovornica.

Nakon nekog vremena papir je postajao mali za njene crteže i ekspresije koje je prenosila kroz boje zbog čega je odlučila posvetiti se muralima koji su dio ulične galerije, izložba na otvorenom gdje je svaki prolaznij kritičar i posjetilac.

“Prije šest godina učestvovala sam na konkursu za izradu murala u Prijedoru gdje sam bila prvoplasirana i zajedno sa kolegama sam oslikala prvi veliki zid. To je bio i prvi susret sa skelom. Bilo je straha, i od visine i od neuspjeha, ali je sve dobro prošlo. Ono što tada nisam shvatala, ali mi je sada jasno jeste da je za mnoge dobre stvari u životu potrebno biti hrabar bar na kratko”, izjavila je Konjević uz obrazloženje da su murali zahtjevni jer su veći i nema prostora za greške te da je potrebna dobra kondicija za kretanje po skeli.

“Još jedna od bitnih razlika jeste da se mural nalazi uglavnom u javnom prostoru, a to podrazumijeva odredjeno okruženje o kojem se treba voditi računa. Ono što ja izbjegavam da radim jesu teške i ružne slike, jer smatram da nikome nije potrebno da gleda neku sumornu sliku na zidu svako jutro na putu do posla”, dodaje Konjević.

 

Inspiraciju za murale pronalazi u ideji da svaki mural ima svoju priču i skrivenu poruku. Dosta se oslanja na simbolizam, a portreti su osnovni motiv na njenim radovima, kao i biljni i životinjski svijet. Ideje za radove dolaze kao spoj njenih ličnih promišljanja, osjećanja i impresije o ljudima, odnosima i prirodi. Među posljednjim oslikanim je i mural u Zenici koji upravo nosi jednu simboličnu poruku.

“Slogan Uličnog festa u Zenici ove godine je bio ‘Najbolji sistem je Eko sistem’. To mi je bila ideja vodilja dok sam radila na prijedlogu za mural. Ja sam tom muralu dala ime ‘Čuvaj me!’ jer to je ono što sam željela da poručim. Čuvajmo prirodu jer je ona dio nas, kao što smo i mi dio nje. Djevojka kao predstavnica ljudske rase, ali i kao majka priroda drži gusku u kojoj je oslikan pejzaž želeći da ukaže na neraskidivo jedinstvo čovjeka i prirode. Često kada govorimo o prirodi, ne vidimo ljude u toj slici, smatramo da smo entitet izolovan od prirode, a to je toliko daleko od istine”, dodaje naša sagovornica.

Jedan od najdražih projekata joj je banjalučka slikovnica Trba i Dugi, dobitnica je nagrade Paola de Maninkor u Prijedoru za najbolji mural iz 2013. godine, radila je murale i u Belgiji za opštinu Verviers, učestvovala i organizovala brojne međunarodne radionice, posebno ističe rad na projektu Žene BiH.

“Ove godine sam dobila nagradu ‘Bogdan Kršić’ za najbolji rad iz predmeta Grafika knjige koju dodjeljuje FPU u Beogradu. Nagrađeni rad je moja autorska slikovnica ‘Stavarno nestvarne priče’ koju sam sama napisala, ilustrovala i dizajnirala. U planu je pronalazak najboljeg načina za izdavanje ove slikovnice”, govori Konjević.

Na kraju razgovora je kazala kako do kraja naredne godine planira ostati u BiH i tražiti angažman u Evropi, a ako ne uspije na ovom dijelu svijeta, alternativa je jugoistočna Azija.

“Mnogo toga me zanima i mnogo toga još želim da naučim, od dizajna karaktera do animacije. Imam još mnogo prostora za napredak i nadogradnju i to je ono što mi je primarno – biti što bolja u poslu kojim se bavim, a to su trenutno ilustracije i murali”, zaključila je naša sagovornica.

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.