ZDKMUP ZDK: Završne pripreme na obezbjeđenju nogometne utakmice

MUP ZDK: Završne pripreme na obezbjeđenju nogometne utakmice

Danas, 08.10.2015. godine, u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, ponovo je održan sastanak Štaba za koordiniranje i usmjeravanje aktivnosti na obezbjeđenju nogometne utakmice između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Velsa, koja će se odigrati dana 10.10.2015. godine, na stadionu Bilino polje u Zenici.

Na održanom sastanku, u uvodnom dijelu, je ukazano na značaj poduzimanja završnih aktivnosti u postupanju i preduzimanju mjera i radnji iz Plana obezbjeđenja navedene utakmice, te finalizacije svih priprema i provjera koje se poduzimaju u okviru  operativnog, saobraćajnog, fizičkog i KDZ obezbjeđenja.

Nakon detaljnog informisanja svih članova Štaba sa svim pojedinačnim obavezama i zadacima, konkretnim zaduženjima policijskih službenika i timova, tačnim pozicijama svih angažovanih službenika, rasporedu snaga, sredstava veze, opreme i materijalno-tehničkih sredstava, izdate su određene naredbe i zaduženja nosiocima zadataka, u kontekstu daljeg postupanja po Planu obezbjeđenja.

U nastavku su naglašene aktivnosti koje se poduzimaju na lokalitetu stadiona Bilino polje, u smislu vršenja priprema na postavljanju zaštitnih ograda, te će u tom kontekstu stanarima i građanima, koji žive u stambenim objektima u neposrednoj blizi stadiona, biti izdate naredbe u formi pismenih obavijesti, kojim se informišu da su obavezni da na dan odigravanja utakmice, 10.10.2015. godine, do 09,00 sati, izmjeste svoja vozila sa parking prostora na lokalitetu sjeverne, zapadne i istočne strane stadiona “Bilino polje”, te hotela “Internacional”, obzirom da će se pomenuti lokalitet fizički ograditi i obezbijediti. Takođe će biti upozoreni da će u slučaju da ne postupe po ovim naredbama, njihova vozila biti izmještena specijalnim vozilom “Pauk”, o trošku vlasnika vozila.

Građani su takođe pozvani da obrate pažnju na kretanje i zadržavanje sumnjivih lica, odnosno lica koja nisu stanari zgrada, u haustorima, stubištima, zajedničkim prostorijama, terasama, krovovima zgrada i drugim  prostorima, te da obrate pažnju na odlaganje nepoznatih paketa i predmeta na gore pomenuta mjesta. Ukazano je i na obavezu vlasnika i korisnika stanova da svoje ponašanje i ponašanje drugih lica kojim dopuste ulazak u stan, usklade sa važećim zakonskim propisima i pravilima kućnog reda, kako sami ne bi snosili posljedice za neprimjereno i nezakonito ponašanje, kao što su korištenje pirotehničkih sredstava, bacanje raznih predmeta, korištenje laserskih svjetala i dr..

Takođe je konstatovano da će na dan održavanja utakmice, navedeni lokalitet, parking prostori, prostori ispred i iza zgrada, kao i dijelovi zgrada, biti pokriveni video nadzorom, u cilju zapažanja i lociranja počinilaca svih gore navedenih nezakonitih radnji, te će biti osigurano prisustvo policijskih službenika na svim navedenim lokacijama.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE