NaslovnicaZDKMUP ZDK: Vrše...

MUP ZDK: Vršene racije i kontrole u saobraćaju, a kod osobe S.M. iz Tešnja pronađena opojna droga

Proteklog vikenda, tačnije dana 17.09.2016. godine, policijski službenici Policijske stanice Tešanj na području općine Tešanj, u naseljenim mjestima Jelah i Vukovo, su sprovodili planske pojačane aktivnosti na kontroli ugostiteljskih objekata, u kojima su tom prilikom vršene racije, gdje je izvršen detaljan pregled objekata, kao i pregled svih osoba koja su zatečena u istim. Također, izvršena je blokada naseljenog mjesta Jelah, te su uspostavljena četiri kontrolna punkta na kojim je vršeno legitimisanje i detaljan pregled svih osoba, uključujući i preglede vozila. Prilikom poduzimanja naznačenih aktivnosti izvršene su racije u dva ugostiteljska objekta, te je izvršena kontrola i pregled većeg broja vozila i vozača. Zbog počinjenih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira i saobraćaja izdato je šest prekršajnih naloga.

Prilikom vršenja poslova kontrole vozila u saobraćaju, policijski službenici su navedenog dana, u 23,55 sati, na kontrolnom punktu u mjestu Jelah, zaustavili i izvršili kontrolu putničkog motornog vozila marke „Mercedes“, registarskih oznaka T70-K-276, kojim je upravljao S.M. iz Tešnja. Primjenjujući odredbe iz člana 25. Zakona o policijskim službenicima Zeničko-dobojskog kantona, policijski službenici su pristupili vršenju pregleda navedenog vozila i lica u istom. Izvršenim legitimisanjem utvrđeno je da se na mjestu suvozača u vozilu nalazila osoba R.L. iz Zavidovića. Prilikom pregleda, od lica je zatraženo da predaju nedozvoljene predmete i sredstva, ukoliko ista posjeduju kod sebe. Tom prilikom, lice S.M. je iz torbe izvadilo jednu pvc vrećicu, te se dalo u bijeg. Prilikom bježanja, lice S.M. je od sebe odbacivalo biljnu materiju, nakon čega je sustignuto od strane policijskih službenika, lišeno slobode i sprovedeno u službene prostorije Policijske stanice Tešanj gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada. Takođe, lišena je slobode i R.L. i nad istom je u službenim prostorijama zavedena kriminalistička obrada. Na licu mjesta je izvršen uviđaj, kojom prilikom su pronađena i dokumentovana 24 traga odbačene biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu. Izvršenim vaganjem pronađene biljne materije utvrđeno je da se radi o količini od 131,69 grama. Sporna materija je izuzeta i dostavljena u Odsjek za kriminalističku tehniku i KDZ Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona radi vršenja potrebnih vještačenja.

Nakon prikupljenih dokaza i dokumentovanja krivičnog djela, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona će od strane Policijske stanice Tešanj biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršilaca protiv lica S.M., rođenog 1985. godine, iz Tešnja, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog zakona FBiH, te lica R.L., rođenog 1991. godine, iz Zavidovića, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila isto krivično djelo, a u vezi sa članom 33. (Pomaganje) Krivičnog zakona FBiH.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.