Home ZDK MUP ZDK: Upozorenje građanima povodom nastupajućeg praznika

MUP ZDK: Upozorenje građanima povodom nastupajućeg praznika

0
MUP ZDK: Upozorenje građanima povodom nastupajućeg praznika

Narednog dana, obilježavati će se i slaviti 1. maj, Međunarodni praznik rada, kada se očekuje da će veći broj građana napuštati svoje stanove/kuće i praznik provesti na izletištima. Tradicija je da se ovaj praznik obilježava u prirodi i uz roštilj, što može uzrokovati požare i imati neželjene posljedice. Također, očekuje se i povećano konzumiranje alkohola na javnim mjestima, kao i povećanje broja slučajeva kada lica pod uticajem alkohola upravljaju vozilima i time ugrožavaju sebe i druge učesnike u saobraćaju. Pored toga, proteklih nekoliko godina evidentirano je više slučajeva upotrebe vatrenog oružja, prilikom i nakon slavlja, što je u nekoliko navrata za posljedicu imalo teške i tragične posljedice.

Na nivou Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su, u vezi ovog praznika, sačinjeni planovi i održani sastanci sa ciljem provođenja i koordiniranja pojačanih mjera policije na održavanju povoljnog stanja bezbjednosti, na području Zeničko-dobojskog kantona. Takođe su inicirane i planirane mjere koje će biti poduzimane od strane policijskih službenika u narednim danima, kako bi se spriječile i prevenirale sve negativne pojave i ponašanja, koja mogu ugroziti i narušiti sigurnost građana.

Ovom prilikom pozivamo građane na slijedeće:

–    Prije izlaska iz stanova/kuća provjerite i zatvorite vrata i prozore, odnosno, osigurajte vaše stanove/kuće i drugu imovinu. O bilo kakvom kretanju sumnjivih i nepoznatih lica u blizini vaših stambenih objekata obavijestite policiju;
–    Na izletištima, posebno u šumskim područjima, vodite računa o mjestima loženja vatre, a po završetku boravka na izletištu istu ugasite;
–    Ne upravljajte vozilima, ukoliko ste prethodno konzumirali alkohol, jer time, ne samo da činite prekršaj, nego i ugrožavate sebe, svoju porodicu, te druge učesnike u saobraćaju, što može imati teške i tragične posljedice.
–    O svim nezakonitim ponašanjima, izvršenju krivičnih djela, činjenju prekršaja, nelegalnom posjedovanju oružja i drugim nezakonitim aktivnostima pojedinaca ili grupa, obavijestite policiju pozivom na broj 122, kako bi se umanjile ili izbjegle neželjene posljedice takvih pojava i radnji, a počinioci istih procesuirali i sankcionisali.
Ponovo pozivamo sve vozače da ne upravljaju svojim vozilima kada su pod dejstvom alkohola, jer je takva vožnja čest uzrok saobraćajnih nezgoda, naročito onih sa teškim i tragičnim posljedicama, te podsjećamo da će se u dane praznika vršiti pojačana kontrola alkoholiziranosti vozača.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona poziva sve građane da svečano i dostojanstveno proslave i obilježe nastupajući praznik, da se uzdrže od činjenja svih nezakonitih radnji, kao i nedoličnog ponašanja na javnim mjestima i u ugostiteljskim objektima, a naročito upućuje poziv i apel roditeljima i starateljima maloljetnih lica da se dužno staraju o istim, te vrše stalni nadzor nad maloljetnim licima, naročito kada je u pitanju njihovo kretanje u noćnim satima.

Sa nadom da će građani uvažiti ove naše preporuke i time dati doprinos bezbjednom obilježavanju ovog praznika, svim građanima našeg Kantona upućujemo čestitke povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada.

Komentari

komentara