Multimedijalna izložba stripa na tvrđavi Vranduk

229

Muzej grada Zenice je, pod pokroviteljstvom Western balkan fund, danas prezentovao dio aktivnosti u okviru Multimedijalne izložbe stripa na tvrđavi Vranduk u saradnji sa učesnicima iz Crne Gore i Srbije.

Današnja tema bila je „ Iliri-zajednička baština“ s ciljem promocije zbirke „Putevima Ilira“ koja predstavlja konkretizaciju cjelokupnog programa „Tragovima bosanskog kraljevstva“ a kojim je postignut dvojaki efekat: “Prvo smo ujedinili autore da govore o zajedničkoj baštini, stvaraju novi mitos, da revitaliziraju ono što mi zapravo i jesmo – Iliri, a drugi rezultat su knjige i stripovi koje čitaju mladi ljudi i saznaju sve o svojoj prošlosti“, ističe direktor Muzeja grada Zenice, Adnadin Jašarević.

Kroz projekat su održane radionice krativnog pisanja i stripa pa je kao rezultat nasatala publikacija „Putevima Ilira“ koja predstavlja zbirku priča sa elementima fantazije i horora o Ilirima. „Zbirka je zasnovana na historijskim činjenicama, mitovima i legendama uz maštovitost samih učenika“, dodaje Danijela Vulićević, partner u projektu „Iliri-zajednička baština“.

Model programa rađen ja tako da uključi zabavu, u vidu organizovanja viteške igre, takmičenja u streljaštvu i promocije antičke i srednjovjekovne kuhinje, ali uz neizostavno učenje kroz promociju knjiga i stripova.

Suština cjelokupnog projekta jeste saradnja između ove tri države koje rade na unapređenju kao i da se učesnici međusobno povezuju i uspostavljaju kontakte, tako da ovaj projekat bude baza za neke naredne projekte i intenzivnija druženja, završava Andrijana Rebrenović, jedna od urednica izdanja u okviru projekta „Iliri –zajednička baština“.

 

Visoko.co.ba/Zenicainfo.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.