Muke sa prijevozom: Transportni troškovi poskupjeli i do 50 posto

Zbog rigoroznih kontrola na državnim granicama, transport robe i repromaterijala u Bosnu i Hercegovinu je usporen, zbog čega trpe svi privredni sektori. Domaći špediteri i vozači čine sve što je u njihovoj moći da dopreme potrebnu robu u Bosnu i Hercegovinu, izvještava Federalna televizija.

Nedovoljne količine repromaterijala najteže podnose male zanatske radnje i mala i srednja preduzeća.
– Većina zanatskih i trgovinskih radnji i manjih firmi je oslonjena na transport i već sada imamo trend poskupljenja robe i nedostatka opreme, kazao je Jasmin Begić, predsjednik Udruženja privrednika 15. maj Maglaj.

Takođe, prijevoznička preduzeća su suočena s nedostatkom kamiona pa su prinuđena angažirati vozače drugih prijevoznika.

– Naši kamioni trebaju po 40-45 sati da prođu granice i te prijevoznike plaćamo 40 d0 50 skuplje nego što bi inače koštala cijena transporta, ali mi to činimo na svoju šetu da spasimo i sebe i svoje klijente s kojima imamo ugovore, kazao je Adis Karabegović, direktor prijevozničke firme iz Tešnja.

U još težoj situaciji su kompanije koje same organizuju prijevoz repromaterijala i izvoz gotovih proizvoda.

– Trenutno koristimo po nekog vozača kojeg uspijemo naći sa stranim pasošem. Ljudi, naravno, koriste situaciju pa su troškovi transprota skočili dvostruko, kao uostalom i svi ostali troškovi, kaže Maid Jabandžić, privrednik iz Tešnja.

Kada je riječ o podršci države prijevoznicima, Karabegović kaže da je samo potrebno da ndležno ministarstv obezbijedi veći broj transportnih i CEMT dozvola budući da ih nema dovoljno, izvijestila je FTV.