Muhamed Husić novi predsjednik OO SDP-a Visoko, pogledajte ko su i ostali predsjednici SDP-a u ZDK

2160

U nedjelju 31. maja uspješno je završen prvi krug unutarpartijskih izbora u Socijaldemokratskoj partiji BiH po sistemu Jedan član-jedan glas. Od skoro reevidentiranih 29.000 članova, njih 24.436 je imalo glasačko pravo da bira između 181 kandidata za predsjednike 78 opštinskih, 14 kantonalnih/regionalnih i sedam gradskih organizacija SDP BiH.

Tokom izbornog procesa, kojeg je karakterisala izlaznost od 77,5 posto članova SDP BiH i veliki interes javnosti i medija, nisu zabilježene nepravilnosti i kršenja pravila koja bi mogla uticati na konačni rezultat. Transparentan i fer proces glasanja proveden je na više od 300 biračkih mjesta širom Bosne i Hercegovine, te je zadovoljio najviše demokratske standarde.

Posebno uspješnim ocjenjujemo predizborne debate kandidata koje su, iako organizovane u limitiranom vremenskom okviru, zapravo pokazale visok demokratski kapacitet, kako samih organizacija tako i kandidata.

U najvećem broju organizacija kandidati su obezbijedili podršku više od 50 posto birača već u prvom krugu glasanja. U skladu sa Pravilnikom o održavanju unutarpartijskih izbora konačni rezultati će biti potvrđeni nakon što bude završen drugi krug glasanja 7. Juna, na kojem će se birati predsjednici opštinskih odbora SDP-a Novi Grad Sarajevo, Centar Sarajevo, Vogošća i Kakanj, te predsjednik kantonalnog odbora SDP-a Unsko-Sanskog kantona.

Izbori po sistemu Jedan član – jedan glas su novost u bh. političkom životu i SDP je prva politička partija koja je implementirala iste čak i u izboru čelnika lokalnih organizacija. Uvođenjem i uspješnom implementacijom ovog sistema SDP BiH je visoko podigao demokratsku ljestvicu u našoj zemlji.

Novi predsjednik KO SDP ZDK je Senaid Begić, a novi/stari predsjednik OO SDP Visoko je Muhamed Husić. Pogledajte ko su predsjednici OO SDP-a u ostalim gradovima ZDK:

OO SDP BiH Breza – Vrljičak Miro

OO SDP BiH Doboj Jug – Begić Adin

OO SDP BiH Kakanj – Balorda Senka / Imamović Irfan

OO SDP BiH Maglaj – Mahmutagić Mirsad

OO SDP BiH Olovo – Hodžić Mirad

OO SDP BiH Tešanj – Subašić Senad

OO SDP BiH Usora – Penava Boris

OO SDP BiH Vareš – Romić Branko

OO SDP BiH Visoko – Husić Muhamed

OO SDP BiH Zavidovići – Karajbić Elvir

GO SDP BiH Zenica – Simić Mladen

OO SDP BiH Žepče – Trifunović Mirko

Komentari

komentara