ZanimljivostiMučite se s orhidejama? Dvije namirnice im mogu pomoći da cvjetaju

Mučite se s orhidejama? Dvije namirnice im mogu pomoći da cvjetaju

Orhideje su jedna od najpopularnijih kućnih biljaka, ali istovremeno su zahtjevne za održavanje zbog čega može biti prilično teško osigurati da cvjetaju.

Na društvenim mrežama vlasnici ovih biljaka savjetuju korištenje određenih namirnica kako bi pomogli da cvjetaju. Jedna od njih je banana – tačnije kora od banane. Preporučuje se da koru od banane stavite u vodu i ostavite da odstoji.

Na Facebook grupama tvrde da umjesto običnom vodom, zalijevaju orhideje vodom s korom od banana te obećavaju da će pupoljci i cvjetovi uslijediti nekoliko sedmica nakon zalijevanja.

Dok je upotreba vode od banane imala odlične rezultate, na Facebook grupama savjetuju da postoji još bolji kuhinjski predmet koji se može kombinovati sa vodom i koristiti kao đubrivo.

Trik je u korištenju vode s bijelim lukom za koju kažu da djeluje bolje od kore od banane.

Ne samo da njegov miris sprečava određene štetočine, već i bijeli luk djeluje na tlo jer je bogat fosforom, hranjivom tvari koja pomaže biljkama da rastu, i kalijem, koji će zadržati lišće i cvjetove vaše biljke u najboljem obliku.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE